Friday, July 8, 2011

Sudah 7 minggu

Sudah 7 minggu.. Ape tue???
Opss, sy bukan prenent okeh!!

++++++++++++

Latihan Industri

Hurmm..berbaki 5 minggu lagi..
Selama 7 minggu itulah saya tidak menghapdate blog ini..
Hurmm rase malas yang teramat sangat menghantui diri ini.
Ditambah dengan mood yang kadangkala naik trun melemahkan semangat untuk menulis..
Apekan daya, inilah dinamakan manusia.
Iman ada kalanya trun naik, apetah lagi perasaan ku yang haru biru sejak kebelakangan ini..
Bukan disebabkan kerja yang melambak lambak kat office..
Tapi, hal peribadi yang sedang menghantui..

Hurmm, sudah habis 1 jabatan saya berkhidmat..
Kini, beralih pula pada jabatan baru..
Saya harap sangat jabatan baru nie tidak memberi masalah kepada saya seperti jabatan dulu.
Insyaallah, walau ad sekelumit rintangan sekalipun saya cuba hadapi dengan tenang..
Be n think positive.
Insyaallah, segalanya ok.. :)

Sudah adat, bile kita beralih pada yang baru mesti akan terkenang kan yang lama..
Iya, saya suka pada jabatan saya yang lama..
Setiap hari boleh pegi jalanjalan..
Tidaklah terperap sangat dalam pejabat macam sekarang.
Dari kota bharu, tumpat, pasir mas, wakaf bharu, melor, ketereh, jelawat, pasir puteh, tanah merah, jeli, besut, sungai golok, sampai la ke Lojing n Cameron saya jelajahi..
Memang best berada di jabatan ini, bos yang sporting,  pekerja yang baikbaik.
Senang bergurau dan bercerita..



Terima kasih yang tidak terhingga kepada our big boss, En Hasril kerana tidak jemujemu memberi ceramah agama pada kami tidak kira dimana sahaja berada samada di kedai, dalam pejabat, dalam kereta dan sebagainya.. Iya, akidah itu sangat penting bagi semua mukmin. Thanks juga atas sporting, n lawaklawak dan sanggup memenuhi janji hingga ke Cameron.. Kepada Hj Noor, terima kasih kerana banyak memberi tunjuk ajar kepada kami, samada dalam urusan pejabat mahupun urusan perkahwinana..hehe. Kepada En Kadir terima kasih kerana banyak memberi nasihat kepada kami..Tidak lupa juga kepada Pak Cik Eei kerana menjadi driver kepada kami..Membawa kami pergi dan balik selama ini dengan selamat.
Thanks pada semua!!

My big bos dengan anaknya..

Bersama En. Kadir

Pakcik Eei yang membawa kami selama nie.. :)

Kereta yang banyak berjasa..

Kompleks Pertanian Cameron..

Sampel sayur yang hendak dianalisis.

Chopping and weighing..

Peace..!! :)


Otw ke Lojing n Cameron..


Opss, tidak lupa juga kepada semua pekerja CPT..
Diorang sangat sporting habes..melayan kami.
Jangan lupa hadir jamuan kami ahad nanti yer.. :)
Owhh, gmbar Hj Nor xde dalam entry nie.
Mase g sana Hj Nor tak ikut..

Hurmm..sampai sini saja dulu untuk hari ini..
Habis praktikal nanti saya buat entry untuk jbatan yang saya lalui sekarang plak..
Insyaallah, kalau diizinkan..


p/s :
- Mood masih tidak stabil..Apekan daya.. 
- Hati ini sepi 2 hari..humm
- Banyak mengeluh saje saya hari ini..
- Adakah diri ini masih diingati?? (tibatiba plak)


Tuesday, June 14, 2011

Custom Blog Design Giveaway

Custom Blog Design Giveaway by Heartlicious Design
Klik Banner to JOinn..:)



{THE PRIZES}




Two lucky winners, yes you're right, TWO WINNERS will receive:


{1}
CUSTOM BLOG DESIGN {Luscious Standard}

{2}
Their choice of two Individual Items {Singlicious}.

{3}
SPECIAL GIFTS from the lovely sponsor Fizza Closet! Please check out her blogshop for fabulous shawls and accessories.

The Total Value of the prizes is RM260+ (RM130+ each).
See, it's worth it!




{STEPS TO ENTER}




{1}
This giveaway is open for followers only, so you have to be follower of both Heartlicious Design and Fizza Closet

{2} 

Post about this giveaway on your blog. Let me know by leaving the link of your blog post in Heartlicious Design's comment section.




The giveaway is open until Sunday Morning, June 26, 2011 at 10:00 am.

Sunday, May 15, 2011

Saya Mesti Berubah!

Hadoii, sekali lagi saya malas nak menghapdate ini blog..
Apa nak jadi ngan saya nie, hangathangat tahi ayam je..
Tengah taksub ngan contest and giveaway..
Dah cakap dah, mesti terabai blog personal nie..
Hurmm...haiyaa!!

Okeh, saya harus berubah!!!
Bukan harus, tapi MESTI berubah!!!
Esok, 16 Mei 2011 saya akan mula berpraktikal di Jabatan Pertanian Lundang, Kubang Kerian bersamasama dengan 4 lagi sahabat.
Mulai esok juga, saya akan masuk ke alam pra pekerjaan..
Perasaan  bercampur baur, suka, gembira, tak sabar, takut, gentar, gemuruh semua ada..
Kawan saya yang buat praktikal kat oversea semua dah fly..huhu bestnya..
Tapetape saya pun best jugak buat kat sini, jimat duit..(ayat sedap hati)

Haishh, lari dari tajuk pulak dahh..Maksud berubah itu first sekali saya kene ubah sikap..Sikap malas kepada rajin..Nak bekerja nie mestilah kene tunjuk contoh yang baik kepada majikan baru la majikan suka..tak gitu?? Perlakuan, tingkah laku, tutur kata semua tue amat mempengaruhi personaliti kta yang saban waktu orang sekeliling perkatakan samaada orang bangga tengok kta..Means cara dan komitmen kita bekerja atau orang akan mencemuh cara dan tingkah laku kta.. Wallahua'lam.

“Barang siapa yang hari ini sama saja dengan kemarin, merugilah dia. Jika hari ini lebih buruk dari kemarin, dia celaka. Dan beruntunglah bila hari ini lebih baik dari kemarin.”

Saya juga kene ubah waktu tidur saya..haishh, malu pula bile didedahkan di sini..Tapi, takpela demi kebaikan serta motivasi diri saya sendiri..Tidak disangkal lagi, senario pelajar hari ini waktu tidur mereka sudah berubah..Saya yakin, keadaan ini bukan terjadi pada diri saya seorang, ramai lagi di luar sana..Waktu tidur sudah berubah, sepatutnya tidur pada waktu malam tetapi bertukar malam berjaga sampai ke pagi..Sebaliknya pagi tempat mereka mengqada'kan tido smpai tengah hari..ishish..Sepatutnya waktu pagi la kta fresh, otak segar, bleh study n bekerja dengan tekun dan semangat..Dan itulah kenyataan nya yang terjadi hari ini.. Jadi, situasi itu kadangkala membuatkan saya rasa amat bersalah..Dan saya MESTI berubah!!!

Demi masa. Sesungguhnya manusia itu benar-benar berada dalam kerugian, kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal saleh dan nasihat menasihati kearah kebenaran dan nasihat menasihati supaya menetapi kesabaran.



Monday, May 9, 2011

Menu Hari Ini

Hihi hari nie bangun lewat lagi..Ape la nak jadi ngan anak dara sorang nie..ish2
Walaupun letrik takde, tdo dalam kepanasan tapi tetap maintain je..haha
Bangun tido terus masakk...
Jeng jeng jeng..Ape menu saya hari nie?? Tekateka...

+++++++++++++++++++++++

Ayam masak paprik..:)


Nampak best tak?? Best la..Adikadik saya makan tak angkat kepala..haha
Sapesape nak resepi tue, nak bagi serba salah..
Saya nie main masak n campak je..Nak budget pun tak reti..
Betol wak, kalu masak ikt resepi belum tentu sedap..
Baik kta main campakcampak je, k0npem sedapp..:)


p/s : Special to my TEMAN..Tengok je dulu, nnt i masakkan utk u..Hakhak



Happy Mother's Day

Assalamuaalikum..
Hari nie dah 9 Mei 2011..Entry ini agak terlewat sikit..
Sebenarnya nak taip semalam, tapi letrik plak tak de..
Sape la buat kerja nie, TNB tak tahu nak manage masa ke..Sehari takde letrik.
Tido dalam kepanasan orangorangkampung saya semalam..
Kesian umie abah adik saya, pegi kerja, sekolah baju tak bergosok..hish2 memang tak patut..
(sorry yer manemane yang terasa sedara mara die berkhidmat dengan TNB tue, tapi itulah hakikatnya)

Ok, semalam 8 Mei 2011 adalah Hari Ibu SeMalaysia..
Di sini saya ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan selamat hari ibu kepada semua ibuibu dan bakal ibu seluruh Malaysia terutama sekali kepada my mom, Puan Rusnani Hassan.
Terima kasih umie kerana menjadi ibu kapada saya selama 21 tahun ini serta sabar dalam mendidik saya yang banyak kerenah dan degil ini. 

Dari blog Kak Mahfuzah..
Selamat Hari Ibu wahai Ummi yang ku Kasihi kerana Allah..
Terima kasih atas segala titik peluh ummi membesarkan kami..
Masa yang ummi korbankan untuk kami..
Kesabaran ummi melayan karenah kami..
Doa yang tidak putus dari ummi buat kami..
Kami sayangkan ummi melebihi dari diri kami sendiri..

Ummi..Kami takkan sia-siakan harapanmu..
Akan kami penuhi segala hasratmu..
Demi kerana kami sebagai amanahmu..
Demi kerana amanah darimu untuk kami...
Untuk ISLAM..



Buat jamuan kecil-kecilan sempena hari ibu.


Doa dari kami khas buat mu Ummi..


Ya Allah
Rendahkanlah suaraku bagi mereka
Perindahlah ucapanku di depan mereka
Lunakkanlah watakku terhadap mereka dan
Lembutkan hatiku untuk mereka

Ya Allah,
Berilah mereka balasan yang sebaik-baiknya, atas
didikan mereka padaku dan Pahala yang besar atas
kesayangan yang mereka limpahkan padaku,peliharalah
mereka sebagaimana mereka memeliharaku.

Ya Allah,
Apa saja gangguan yang telah mereka rasakan
atau kesusahan yang mereka deritakan kerana aku
atau hilangnya sesuatu hak mereka kerana perbuatanku
jadikanlah itu semua penyebab susutnya
dosa-dosa mereka dan bertambahnya pahala kebaikan
mereka dengan perkenan-Mu ya Allah
hanya Engkaulah yang berhak membalas kejahatan dengan
kebaikan berlipat ganda.

Ya Allah,
Bila magfirah-Mu telah mencapai mereka sebelumku,
Izinkanlah mereka memberi syafa'at untukku.
Tetapi jika sebaliknya, maka izinkanlah aku memberi
syafa'at untuk mereka,sehingga kami semua berkumpul
bersama dengan santunan-Mu di tempat kediaman
yang dinaungi kemulian-Mu, ampunan-Mu serta rahmat-Mu... .

Sesungguhnya Engkaulah yang memiliki Kurnia Maha
Agung, serta anugerah yang tak berakhir dan Engkaulah
yang Maha Pengasih diantara semua pengasih.

Amin Ya Rabbul Alamin...


Friday, May 6, 2011

Blog Contest & Giveaway

Alhamdulillah..akhirnya dapat jugak blog baru..
hihi bukan susah sgt pun kalau nk buat blog yang ala kadar nie..
15 minit pun dh siap, tue pun kalau dah ada accaunt la sebelum nie..
Berjaya jugak saya buat blog nie, khas untuk contest n giveaway yang saya joinn..

OK, Check it Out..

Ok, bukan ape tak nak campur adukkan blog peribadi dengan contest.
Barulah tersusun ckit, nie tak penuh dengan contest je dalam blog nie..
Lepas nie boleh la saya tumpukan pada contest & giveaway sebelum praktikal nie..
Jom la semua blogger, best n syokk jugak la join contest d alam maya nie..
Tambahtambah bile dapat tahu sebagai pemenang..Excited!!

Moga lepas nie saya aktif joinn contest & giveaway..
Tengok lah, baru je buat blog semalam entry dah smpai 18..
Hebathebat..begitu excited sekali..
Saya nie jenis hangathangat tahi ayam..excited kejap je..
Tapetape saya cuba untuk join skurangkurang 1 contest shari..hihi

TAPII..jangan la pulak saya mengabaikan blog yang satu nie..
Harapharap idok la gitu nya..Nanti bersarang plak blog nie..
Tambahtambah bile praktikal dah start..
Lagi la tade masa nak hapdet..Balik dah la petang..
Terus tumbang atas katill..Mood pun dah hilang..
Tapi facebokk tetap maintai..kui2

Ok lah, sila la follow blog sy yang satu lagi tue yer..
tak nak follow pun tape, saya xkisahh..
Sbb tue blog contest je..hurmm


Wednesday, May 4, 2011

Suka Atau Tidak, Rela Atau Terpaksa

Bismillahirrahmanirrahim...
As salam..

Entry kali agak serius dan skema..Harap semua memahami..

First sekali, saya ingin menyatakan blog ini adalah hak milik saya sepenuhnya, tanpa shared dengan sapesape.. Sebarang copy paste, sebaran atau link hendaklah dberi tahu terlebih dahulu kepada pemilik..Ecece.. Mane yang berguna, sebarkan la, tanpa minta izin pun.. TAPII..., sebarang luahan perasaan, geram, marah, kecewa, hampa dan semua jenis mood yang emosional atau kata lainnya perasaan yang negatif yang terluah di dalam blog ini dilarang sama sekali sebarkan terutama sekali di Facebook melainkan dengan izin saya..Faham??? (sekali lagi berlagak..hihihi)

Sbb blog ini adalah hak milik peribadi saya, dan terpulang pada saya la nak tulis ape pun..Saya amat mengalu alukan sebarang komen dan cadangan dari anda semua..Sebarang komen yang negatif, bukanbukan dan sebagainya, saya berhak untuk mendelete..Anda faham maksud saya?? (saya konpius nie, ade ke orang nak baca, apetah lagi komen?? huhh) Saya tidak kisah anda ingin bersangka baik atau pun buruk pada saya sebab saya tahu itu adalah hak individu..right?? 

Ok, buat pengetahuan semua..sebarang catitan yang tertulis atas blog ini berdasarkan pengalaman penulis sendiri..Dan saya minta maaf andai ada yang terasa hati, terguris perasaan atau manemane perasaan negatif yang hadir dalam diri kalian ketika membaca manemane entry dalam blog ini.. Blog ini adalah sekadar catatan perjalanan saya sebagai seorang anak, kakak, pelajar, sahabat, teman, serta hamba Allah yang hina lagi banyak dosa..Saya rase blog ini tidaklah banyak ilmu yang hendak dikongsikan tetapi ia segala yang tertulis amat bermakna bagi saya..

Dan sekali lagi saya memohon maaf andai ada yang terguris selama mana entry ditulis dan akan ditulis dan selama mana saya akan berkarier dalam blogging serta selama mana saya hidup..Dan itulah saya sebenarnya..Terpulang pada anda untuk mengandaikan saya sebagaimana..Kerana orang yang rapat dengan saya sahaja dapat mengenali saya yang sebenar benarnya..Sekian..

"SUKA ATAU TIDAK RELA ATAU TERPAKSA"



p/s :  Mohon sangat sebarang cadangan, komen serta idea dari korang.
Saya adalah saya dan sama sekali tidak berubah..
Mohon maaf andai terkasar bahasa..
Yang baik datang nya dari Dia, yang buruk datang nya dari kelemahan saya sendiri..:)



Keterehh..I'mm Coming

Kuikuikui
Patut ke tajuk entry tue gitu???
Cam tak sesuwaii je..Xpe2..kalu korang nak baca, sila..
Tak nak baca sudahh..saya tak rugi sesen pun..
Belagak tak saya??? Agak laa kan..I'mm soryyy...

Esok, adalah last sem saya kat UMT utk semester 4 ini..
Malam nie malam last bersama rumate tersayang..Sarah Syuhada.
Terima kasih banyakbanyak yer sarah selama satu semester nie sebilik bersama..
Sayang rasanya untuk tinggal bilik nie wlaupun duduk hanya 5bulan.
Rindu rasanya untuk merempit lg ke kelas..
Next sem kita merempit lagi yer..hihi

Tak lupa pada sahabat saya yang lain, Hanim, Mardhiah dan Farah..
Jasa korang semua sangat dihargai..
Semester depan i tinggal brsama korang ehh..
Sementara tunggu rayuan asrama tue lulus..
And thanks sangatsangat smbut besday ari tue..
KOrang memang superb r..Next sem kta buat lagi makan besor..
Untuk besday orang strusnya plak yer..Sape agakagak??
Orang tue dah senyumsenyum dah tue..
Hihihi..^_^

Dikesempatan ini saya nak ucap selamat ber LI kepada semua sahabat2 ku..
Jaga diri baikbaik yer semua..
Tahniah kepada yang dapat fly ke Bandung n Lampong..
Dan jangan bersedih pada yang xdpat pegi ke Thailand..
Mugkin ada hikmah nya..Mane kta tahu kan??
Allah dah rancang yang terbaik untuk kta semua..
Perancangan Allah jauh lebih baik dari perancangan manusia..
Cuma kita perlu berusaha, Allah yang menentukannya..

Yang dapat pegi,alhamdulillah..Teruskan perjuangan..
Jaga diri baikbaik di tempat orang yer..:)



p/s : Aishh, nape saya macam dalam mood sedih nie, skema plak tue..



I'mm Coming...

Puuihh puihh puihh..fuhhhhh..
Haicummmm..
Haa, haa jangan dok buatbuat bersin kat sini plak..
I tahu la blog nie dah bsarang, berhabuk 3 4 inch..
Nak sapu n bersih cucicuci la nie!

Ok, nie first entry untuk bulan March, April, n Mei..
Wooww, lama tue tidak berhapdet..
Bukan ape la, i busy sesengat kbelakangn ini..
Smalam baru hbis exam..lega la ckit..
Baru ada masa nak hapdet ini punya blog..
Sowisowi sesape yang bertandang kat cnie, tengoktengok entry lama je yang ada..
(eh, ad ke orang datang jenguk cnie..perasan!) 

First hapdet nie tak tahu nak cakap ap..mood nak bcerita tak datang lagi..
Dalam masa tak hapdate dekat 3 bulan tue, mcammcam yang dah brlaku..
Masa tue jugak la saya kuat melancong..kui2
Pergi ke Cameron, Perak, KL, Perak lagi, Kota Bharu..
Dan pada masa yang sama, saya menang giveaway Kaspersky free..huhu
Terima kasih banyakbanyak pada FARISZ@AZ.Com kerana memilih saya sbg pemenang.


p/s : Nuffnang saya tetap naik walaupun tak hapdet 3bulan..Thanks NUFFNANG!! Muahh

Thursday, February 24, 2011

Kegembiraan Bertukar Kesedihan, Part2

...sambungan dari Part1..

Pada Sabtu, 19 Februari 2011, tepat jam 7.00 pagi saya mnerima panggilan mengejutkan dari sahabat saya mengatakan duit, kamera, handphone dan jam mereka hilang..Tergamam saya seketika, tak mampu untuk berkatakata. Tak terucap dengan sepatah kata..Sungguh, saya pelik..Saya pelik kenapa boleh hilang?? Teruk tak saya???  Bukan ape, dalam keadaan baru bangun tido, saya masih belum boleh berfikir dengan waras. Terus meluru ke arah ummie menanyakan abah dan pergi sekolah ke belum..Nasib baik abah belum bergerak ke sekolah, kerana pada hari tersebut abah sekolah, untuk kelas ganti cuti raya cina baru nie. Terus saya menyatakan ape yang berlaku, dan abah pun macam saya jugak turut tergamam..Terus saya salin pakaian dan begegas ke sana dengan abah untuk melihat ape yang berlaku. Sedih, amat sedih bile melihat sahabat saya sedih atas kehilangan barangbarang yang sangat berharga. Sungguh, saya malu pada sahabatsahabt saya sekalian kerana tidak menjaga kebajikan dan keselamtan korang semua dengan sepenuhnya.

Sampai sahaja di Homestay tersebut, saya dan abah melilau mencari kesan dan jejak pencuri melalui peralatan yang digunakan kotkot si jhat itu menggunakan tangga utk pnjat ke atas. Tapi hampa, xde sebarang tanda dan bukti pun setakat nie. Terus saya melulu keats utk mendapatkan sahabat. Terkejut saya melihat tingkap Homestay tersebut telah diumpil. Tapi pelik, macam mane si pencuri itu boleh naik ke atas sedangkan grill terkunci kemas dan xde sebrang tanda pun mereka menceroboh. Ruparupanya die panjat melalui tiang yang ad, nampak la kesan tapak kaki..Huhh, rase nak marah, geram, sakit hati dan macammacam perasaan bercampur baur..Tapi dah nak buat mcam mane, saya pun tak mampu nk buat apeape.. Terduduk saya seketika, rase bersalah mula menyelubungi diri.

Kemudian, abah suruh bersiapsiap untuk membuat laporan polis. Tapi, sebelum ke sana, abah membawa sahabat saya untuk berjumpa tok imam yang dicadangkan oleh pakcik saya a.k.a ayah chik. Ayah chik cakap, biasanya kalau orng kene curi barang pegi jumpa tok imam itu barang akan dpulangkan balik selagi barang tersebut belum dijual..Anda paham ke ayat saya nie???. Insyaallah, kalau diizinkan Allah dapat la, tapi kalau dah tak dapat balik, aggap shaja tak de rezeki dan terima seadanya qada’ dan qadar..Teringat saya katakata ummi sewaktu kereta Citra ummie, terkena tiang menyebabkan pintu itu rosak sepenuhnya, “inilah salah satu nya Allah tarik rezeki kita, dengan sekelip mata saje ia berlaku”.

Kemudian, kami membuat laporan polis di Balai Polis Ketereh.. Usai sahaja membuat laporan, kami bertolak balik ke rumah saya untuk minum dan makan pagi yang disediakan ummie sebelum berangkat ke Rantau Panjang..Minta maaf yer semua, terima la sarapan pagi yang tak seberapa itu dengan keadaan ummie juga tergamam dengan situasi tersebut. Nasib baik ummie tak sekolah hari tue, kalau tak kalut jugak jadinya… Kesian saya tengok salah seorang sahabat saya menangis atas kehilangan barang yang berharga miliknya.. Saya tahu die masih terkejut dengan keadaan itu..Yallah, sedihnya hati nie..Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul..

Lepas sahaja makan pagi, kami terus ke Rantau Panjang..Agenda seterusnya tetap dlaksanakan walaupun jam sudah menunjukkan lewat pagi iaitu dah nak masuk tengah hari..Sampai sahaja di sana, masingmasing berpecah, membeli dan bershoping.. Saya tahu keterujaan untuk membeli belah di sana bertukar moody buat 3 sahabat saya dsebbkan ketiadaan duit. Mungkin mereka masih dalam situasi yang tak dpat digambarkan dengan katakata..Iya, saya cuba memahami situasi itu, sbb saya sendiri pernah kehilangan handphone suatu masa dahulu..Dalam ketiadaan duit, mereka sempat juga membeli toto sbgaimana yang telah di listkan sebelum datang ke sini..Apekan daya…

Kami hanya round kejap je dsebabkan ketiadaan mood..Lepas bli toto, kami rehat di kedai makan dan naik ke surau sementara menunggu budak laki bershoping..Terujanya diorang membeli, yela jersi dan seluar jeans memang banyak dan murah..Hurmm bagi je la can untuk diorang bershoping, yela dah la semalam kat wakaf che yeh dah penat, nak bejalan pun tak mampu..HEeee, opsss sorii.. Jenuh menunggu, ruparupanya siap makan sekali..

OK, dah semua siap beli, kami semua berangkat pulang..Dalam perjalanan pulang, sempat lagi singgah di Masjid Beijing..Ecece bukan pegi China ok. Sbenarnya saya tak tahu ap nama masjid tue tapi main hentam je nama tue sbb seni bina nya sangat unik alaala macam dok Beijing.. Sangat kagum dengan seni binanya, comel..Baru saya  perasan yang teman saya ambik gambar dulu ruparupanya kat sini. Puas saya fikir kat mane la tempat yang die pegi tue, nak tnya malu plak..hurmm. Lepas semua bergambar, kami terus bertolak balik memandangkan polis telefon untuk pergi ke tempat kejadian pada pukul 4. KAmi sedaya upaya untuk sampai dalam masa yang dijanjikan.

Kami sampai dalam lingkungan 4.15 petang di Homestay tersebut. Kemudian, bersiapsiap untuk bertolak pulang selepas mandi dan solat sementara menunggu polis datang. Setengah jam kemudian, polis  sampai di tempat kejadian, saya tanya sahabat saya ape yang polis lakukan memandangkan saya tiada di tempat kejadian. Sahabat saya memberitahu polis hanya  mengambil gambar dan tanya ap dan bagaimana kejadian itu boleh berlaku. Usai semua kes, saya menyuruh sahabatsahabat saya ke rumah untuk mkan..Kesian diorang lapar, dari tengah hari lagi tak makan..Suka tengok sahabatsahabat saya berselera makan walaupun lauk ala kadar sje.

Lepas semua siap makan, kami bertolak pulang.. Agak lewat dah masa tue, dalam pukul 7.10 petang. Kami berhenti semayang maghrib di Jertih..Sanngat kagum dengan masjid kat sana, besar sama taraf dengan Putrajaya..siap ada lif n econ lagi..Hebathebat..OK, kami sampai di UMT dalam pukul 10.30malam. Sempat lagi singgah kedai makan..Sampai kat bilik dah pukul 11.30 malam..Alhamdulillah, sekurangkurangnya kami bersyukur kami semua selamat pegi dan balik.. Kesimpulannya, trip nie best  kalau semuanya berjalan lancer, tak de masalah dan perkara tak diingini berlaku. Dan saya n family juga agak terkilan dengan ape yang berlaku..Mogamoga kejadian ini memberi pengajaran buat kita semua supaya lebih berhatihati selepas nie..Insyaallah..

T.A.M.A.T


Tuesday, February 22, 2011

Kegembiraan Bertukar Kesedihan, Part1

Assalamulaikum wrh..

Sungguh.. sungguh sekali tidak saya sangka, kegembiraan kami untuk trip ke Kelantan bertukar menjadi kesedihan dan tragedy buat 3 sahabat saya.. Kegembiraan jelas terpancar oleh mereka 2 minggu sebelum tibanya trip itu..Sukanya saya tengok sahabatsahabat saya gembira untuk melawat ke negeri saya sendiri, apetah lagi ramai dalam kalangan mereka belum sampai ke sana. Nampak sangat mereka sungguh teruja untuk sampai ke Kelantan dengan berkirakira apa yang hendak di beli di sana. Siap buat list semua, terharunya saya..Apekan daya, dengan izin Allah perkara yang tak ingin berlaku, berlaku jugak..Sape sangka kan..

Hurmm, sesungguhnya saya malu pada sahabatsahabat saya sekalian..Yela, boleh dikatakan saya nie adalah pemandu pelancong untuk mereka. Membawa arah tujuan, memberi tunjuk arah kemana sahaja mereka hendak pergi.. Dan saya juga telah merancang ape aktivitiaktiviti bila berada di sana, tempat penginapan, makanan dan semua saya yang aturkan..Iya, mereka telah memberi sepenuh kepercayaan kepada saya, tapi biizinillah juga saya gagal untuk membawa kegembiraan itu oleh mereka sehingga mereka kembali ke UMT balik..Apekan daya, manusia hanya merancang Allah yang menentukan segalanya..

Pada Jumaat 18 Februari 2011, jam 9.00 pagi kami bertolak dari UMT ke Kota Bharu..Tapi kami singgah dulu di rumah sahabat saya di Machang untuk makan tengah hari dan juga solat Jumaat dan Zohor..Usai sahaja solat Jumaat, solat zohor dan makan tengah hari, kami bertolak ke kampong saya a.k.a rumah saya di Ketereh pada pukul 2.45 petang. Pada mulanya kami ingin terus ke KBMall memandangkan masa yang agak suntuk, tetapi abah saya call untuk balik dulu ke Homestay untuk check in bilik tempat untuk mereka menginap malam itu. Ok, saya maklumkam kepada semua driver untuk ke Homestay dulu sebelum ke KB. Kami sampai di sana pada pukul 3.45 petang, saya tengok abah saya dah sedia menunggu. Kami angkat semua brang, begbeg n bajubaju masuk dalam bilik. Sape sangka kan, maybe kami semua telah diintip manusia yang berhati jahat pada petang itu lagi..Hurmm

Selepas semua selesai, kami bertolak ke KBMall untuk sessi shoping..Suka saya tengok sahabatsahabat saya menjejak kan kaki di situ walhal bagi saya tak de apa yang  menarik pun kat sana..Bukan ape, saya bersyukur kami semua selamat sampai ke Kota Bharu selepas megharungi beberapa jam di atas jalan raya..Alhamdulillah, sekurangkurangnya Allah tak menarik nikmat hidup dan kesihatan kami.. Sampai di sana, saya hanya mengikut mereka, tak membeli apeape pun..Kadangkadang saya boring, guna la kamera sahabat untuk snap gambar mereka..Yela, best jugak guna kamera baru beli hanya 2 minggu..

Kemudian, usai sahaja bershoping di KBMall, kami terus ke Wakaf Che Yeh..Walau ada dalam kalangan kami yang sangat penat dan tak mampu untuk berjalan terutama kepada sahabat laki kami..Minta maaf yer kamu semua, Wakaf Che Yeh nie memang agenda utama dalam tentative program bagi pelajar perempuan..Yela, di sini la tempat untuk perempuan bershoping terutama tudung. Sampai sahaja di sana, kami bershoping sakan..Tak lupa saya sendiri, dalam nekad tak nak membeli apeape disebabkan ketiadaan duit akhirnya akur jugak.. Sempat jugak sambar sehelai baju dan sehelai  tudung..Begitulah lumrah seorang perempuan, xmampu untuk mngawal nafsu terutama babbab membeli nie..Dah ditakdirkan perempuan mempunyai 9nafsu berbanding lelaki yang hanya satu .. Saya tengok banyaknya sahabatsahabat saya bershoping, memang sakan la mereka mengeluarkan duit, macam air je..Takpe la, bukan selalu pun mereka datang, sekali sekala..Entahentah lepas nie, dah tak berpeluang dah ke sana..Hurmm. Sampai 2 orang sahabat saya habis rm300 seorang hanya di Wakaf Che Yeh sahaja. Bukan perempuan namanya kalau tak bersoping sakan, melainkan xde duit ataupun ada duit, tapi xnak keluarkan itu tandanya kedekut..

Kirakira pukul 11.00 malam, kami bertolak balik.. Sampai di Homestay tempat mereka menginap dah pukul 11.30 malam.. Saya menghantar sahabatsahabat saya semua manakala budak laki saya bawa ke rumah ma, ayah a.k.a ma n ayah untuk tumpang bermalam di sana. Mungkin tanpa kami sedari, ade yang sudah memerhati dari jauh, melihat pergerakan kami semua. Tambahan pula, semua yang menginap di Homestay tersebut semua perempuan memudahkan serta melicinkan lagi agenda jahat mereka..Lepas hantar budak laki balik, saya terus balik rumah saya..Sempat lagi online kejap, kemudian melelapkan diri dalam pukul 2.Sape sangka, kejadian itu sekelip mata..


...bersambung part2..

Wednesday, February 16, 2011

Wednesday, February 9, 2011

Terima Kasih Sayang

terima kasih sayang,
atas penyebab yg menjadikan aku senyum..
andai tiba masa nafasku terhenti,
biarlah cinta kita menjadi sebutan generasi nanti,
menjadi kebanggan jua contoh kerana kesucian & ketulusannya..
andai tiba masa tubuhku x bernyawa lagi,
ingatlah...
cintaku seputih awan..
walau jauh xtercapai tok menyentuhnya,
ia hadir sebagai hujan, menyirami bumi...
kedinginan hujan yg memelukmu kala itu,
adalah cinta dariku yg jauh...
maafkan ku andai pernah jadi penyebab calaran d hatimu...

Kalau Malam Ni Malam Terakhir Saya..Khas Buat Dia Tersayang

Kredit to Nur Layyin..

awk...
cmne kalau esok saya dah xde...awk prnah pk x cmne kalau Tuhan lg syg sy??
cmne, bila awk bgn pg esok, awk dapat call dari kwn or family saya,ckp saya dh xde??awk dtg sni x?? awk dtg x jumpa saya buat kali terakhir??awk nangis x bila dpt tau saya dah tinggal awk??

awk...
saya xnk awk sedih..maaf k..saya terpaksa pergi dlu..awk, kalau saya pergi mlm ni, mknanya saya dah tunaikan kata saya hari tu..ingat x, saya pernah gtau awk, insyaAllah, smpai akhir hayat saya, saya akan syg awk..saya dh tunaikan kata2 saya kn??sampai akhir hayat, syg saya n cnta saya hnya utk awk..awk..truskan hidup awk k..kalau dlu saya xkasi awk pandang pmpuan lain, tp, kali ni pandang la pmpuan lain..tp, syaratnya, awk kena cari yg lagi baik dr saya tau..saya xnk awk susah nnt..so, cari la pmpuan yg bukan cuma tau agama tapi patuh pada suruhanNya n tinggalkan laranganNya..juga pmpuan yg patuh n hormat awk n semestinya yg sgt syg awk..saya hepi sgt kalau awk dpt cari pmpuan cmtu..ni amanah saya tau..tp, kalau la dtakdirkan utk awk pmpuan yg selainnya, awk didik la dia k..

awk..
kalau dlu, sy slalu pesan jgn lupa saya..tp kali ni, kalau saya jd pnyebab kesedihan awk, awk lupakan la saya..simpan la saya dlm diari hidup awk..smpan la diari tu dan bukak la diari baru yg tinggal saya dlm kenangan..sampai mati, cinta saya utk awk...tapi sayang sgt..kita xsempat hidup sama2..xsempat ada babies, share life yg sama...awk ingat lg kn kita pnh ckp pasal ni..awk ckp awk nk babies utk 1 team bola..saya marah..saya ckp saya bukan mesen beranak..awk gelak je dpt knakn sy..awak..kita xsmpat bertunang pn..awk pnh ckp nk hntar rombongan..tp saya xnk..saya ckp, saya xnk btunang lama..tp xsgka pulak cmni..ok la..at least awk xsakit sgt..klu dah btunang, msti awk lg sedih kn..

awk..
trima ksih sgt..trima kasih sbb awk trma bila saya ckp nk brubah..xnk dah buat bkn2 dgn awk..awk cuma tnya knape..bila sy jwb xdepe, awk trus trima je..thanx sgt..saya tau, awk pn ada niat nk brubah kn..awk slalu share notes yg membina kt saya..thanx k..awk dh jrg call sy, dh xde vc or mms...thanx sgt..msj pn kurang dah..tp saya tau awk setia..

awk..trima kasih sgt..
trima kasih atas cinta n syg yg awk kasi..
saya hargai sgt..awk doakan saya k..tolong bacakan yasin utk saya..satu lagi, kalau boleh, jgn nangis..masa kita nk jauh dlu, saya nangis, awk xpujuk..awk ckp saya nangis buruk..hehe..saya tau awk nk pujuk saya..tp air mata awk brharga sgt utk saya..awk..trima kasih atas susah senang yg smpat kita kongsi..trima kasih krana sanggup berhujan sbb hntar saya dlu..trima kasih sbb sanggup brlapar utk saya..trima kasih sbb sudi trima n syg saya..forever loving u..thanx 4 being my boy.. 

~nur layyin~

HUrmm..


Tuesday, February 8, 2011

Saya nak first Give away from De'din

Join contest and giveaway lagi..
Nak join Klik Sini


hadiah

1st   : Sehelai tshirt anak negeri pilihan anda
2nd  :Top up RM 10
3th   :Top up RM 5

Ini contoh tshirt untuk negeri Kedah ! semua negeri ada,, ampa semua jangan takut


syarat nya cukup mudah !

1) Buatkan satu entri bertajuk 'Saya nak first Give away from De'din '
2)(Jangan lupa link blog De'din dalam entri tu)
3) listkan hadiahnya !
4) tag 3 blogger dan pastikan mereka mengetahuinya !
5) Dan tinggalkan link Entri Giveaway dibawah entri ini

Ok, saya tagg:
Asmaa 
Waniey
Atiey






HADIAH DITAJA OLEH ::


STRAWBEARU 


Thanks a lot to STRAWBEARU..



Due Date: 28 Februari 2011



Sunday, February 6, 2011

" Hsue Craft 2011 Giveaway "

Syarat-syarat :

1. Become follower blog ini...kalau tak nak pun tak pe..terpulanglah kepada anda...
2. Post tentang "Giveaway" ni dlm blog anda dan link kan post ni " Hsue Craft 2011 Giveaway " 
3. Masukkan link  http://hsue82.blogspot.com di dalam blog list korang
@ Post pun leh jugak
4. Last sekali...tinggalkan email,nama serta link entry yg anda telah hasilkan kat column " Ape Cerita " kat sblh kanan blog saya ni ataupun email kan terus kepada saya dilamborian_cute82@yahoo.com 

1st Giveaway Prize






Nak Joinn Klik Sini

Due Date: 21 Februari 2011