Thursday, December 23, 2010

Minum dan Makan Petang

Hari nie saya menjala lagi..
Bukan menjala ikan kat laut ok..
Menjala atas dapur, kait mengait jala utk ngapp dalam mulut..

Hari nie ummie saya buat kuzi ayam..Tahu tak ape benda tue??
Sebenarnya saya pelik, ad jugak orang tak kenal kuzi ayam..
Tambahtambah kalau orang kelantan, orang luauu maybe la xkenal..
Korang tak penah dengar ke ape benda tue??
Alaa, rupanya macam gulai tapi rasenya laen..
Gulai gune santan, kuzi xletak santan, ganti dengan susu cair..
tapi kuzi nie manis ckit, gulai masin..
Biasanya orang makan kuzi dengan roti jala atau cicah ngan roti..
Pernah makan takk??
Pernah kan? Cuma tak perasan je, n maybe anggap tu gulai..

Panjang pulak explaination nya..
Yela, nak suh korang kenal jugakk..^_^

..roti jala hasil tangan i  nie tau..

..nie la rupa kuzi ayam..sama macam gulai kan..

..menu tambahan, ondeonde..

..menu kami petang tadi..

p/s
 : Buat makanmakan sempena pksdara nak balik Sabah esok.
: Kuzi ayam. Credit to my dear..Alhamdullillah dah tunaikan janji utk ltak mcam mane rupa kuzi. ^_^
: Simpan dlu tag mek ma n wanie ye, tak dan lagii..Insyaallah kalau ada masa..Tak janji..hehe
: semoga adik dberi kekuatan dan sabar utk meneruskan pengajiannya ke UITM..Aminn



Tuesday, December 21, 2010

Template Baru Lagi

Siyes, saya tak berapa suka template baru saya..
Bukan sengaja nak tukar, tapi terpaksa tukar..
Sbb readers tak boleh nak komen kat entry saya..
Teman saya kata, ada ke orang nak komen??
Huhhh...

Sebenarnya saya tak puas lagi dengan template yang baru nie..
Dah sibuksibuk nak tukar template laen..
Bile dah tukar mestilah habis berterabur semua wigdetwidget tu..
Penat tau nak susun n bagi die sesuai n sedap mata memandang..
Tapi saya biarkan je, xlarat dah nak susunsusun..
Dah la nak cari template tue satu hal..
Semalaman saya tension n dok godekgodek benda alah nie je..
Sabar je la..

Nie pun belum pasti lagi template nie ok ke x.. 
Kalau tak ok, kene tukar lagi..Jenuh la macam nie..
Help mE! tlg la bgtahu sapesape yang tahu tue..
Tension bebb..
Ksian kat peminatpeminat  i nak komen tak boleh..hahaha

Korang perasan tak, template nie suram kan..
Orang nak baca pun takde mood..
Mane pergi warna pink ku yang dulu..Uwaa..
Takpe la, malas dah saya nak layan benda nie..
Seharian mengadap my lappy semua benda tak boleh buat..
Mengamuk umie saya die suh buat kerja rmah saya tak buat..
Hahaha.. ( jangan jadi anak macam saya ok )

Apepun layan je la, template yang tak berapa cun tak macam tuan die nie..
Hakhakhak

..rindu template pink saya..

..template baru. ade brung tu yang xleh blah tue..


Atiey Tag Saya..^_~

Pernah tak anda rasa cool ?

Jarangjarang..Banyak kelam kabut..hoho

Upload wallpaper yang anda guna sekarang.

Wallpaper gapo nie, k0mpius d ctu..Tel? Laptop? or ???
Ok, gambar di bawah saya tipu..Saya tak gune pun wallpaper tue samada laptop or tel..hee

Credit to Google


Cerita pasal wallpaper tersebut.

Ingin menjadi setenang air di laut..Walau dilambung ombak dan badai, masih tenang dan cooll..Mampukah??

Bila kali terakhir anda makan pizza ?

Lorr baru je lepas makan..Ok, tipu!..Xde la baru, hari ahad baru nie with my besst friend...huhu

Lagu paling terbaru anda dengar.

Ntah, saya nie bukan selalu mengikuti perkembangan muzik sangat..Y selalu saya dengar lagu Maher Zain je..(maaf yer, bukan saya nak cakap saya nie budak baik..haha)

Apa yang anda lakukan selain menyelesaikan tag ini ?

Bernafas..haha..itu semestinya la, kalau tak, xde la plak nak tulis benda nie..

Selain name sendiri anda dipanggil dengan panggilan apa ?

Jiey, Kak Jiey, Mek Jiey, Mok Jiey, Najihah, Jiha ( geli i..haha) yang terbaru Ummie.

Tag lagi 5 orang.

Dengan ini saya mengetag....jenjeng2..

Siapa blogger no 1 kepada anda ?

Mek ma, my besttfriend dari sek ren lagi, sehingga sek menengah dan sehingga sekarang..Dok bobok sokmo, xkira masa..

Katakan sesuatu kepada orang no 5.

Jaga pirah molek dehh..hehe

No 3 ade hubungan dengan siapa ?

Haaa, y nie hott sangat nie..Kene tnya die la gewe die sapo, xkan nak tag kot..marah die kam..

Bagaimane pula dengan no 2.

Y nie banyak skandal nie..haha

Kata-kata cinta untuk orang no 4.

Rindu sangat..mane kamoo nie, menghilang aje..Bile kita nak jumpa plakk??


Beri 5 perkara tentang orang yang tag

Asma. Sempoii, brehi bobok...haha
Wanie. Dahdah la tue, blajar dari pengalaman lepas..haha
Pe'e. Jaga anak dara ore molek, comel tue...:)
Najwa. Misz u my dear...
Adie. Semoga hubungan kekal selamanya..aminn

Monday, December 20, 2010

Holiday ke KL

Bismillahirrahmanirrahim..

Selawat dan salam buat junjungan besar Nabi Muhammas SAW. Hari ini ( hari mulamula entry ini ditulis 19hb 12) baru rase nak menulis.. Barubaru nie cbuk sangat dok menaip entry untuk j0in contest..Tu pun banyak lagi contest yang belum masuk..Nanti la dulu bile ad mood balik sebab join contest pun rumit jugak, banyak syarat nya..Tambahtambah bile kene letak link n picture kat sidebar tu..Huhh lecehh, sbb nak kcilkan gmbar lagi..Kalau tak kecik kan, huduh plak blog ku yang sedia berserabut nie..Heee..
(malas la nak susun gambargambar n link kat sidebar tue..Kalau berserabut sila abaikan ok)


++++++++++++


First skali nak cakap, entry nie agak panjang..Sapesape yang menyampah sila tekan X, boleh meninggalkan blog yang sangat cun nie..hahaha..Arigato ghozaimas...^_~


Ok, nie dah hari kedua saya menulis entry ini dsebabkan kemalasan melanda diri..Ntah bile la xtahu entry ini siap ditulis..Harapharap hari ini, tu pun kalau mampu..Ok, dahdah merapu panjang..Teruskan ke agenda seterusnya. Baiklah, alhamdulillah barubaru nie sampai jugak saya ke KL..(Cehh, macam orang jakun kan..hee). Tak kisah la korang nak cakap ape pun asal saya happy..Hakhak..


Owhh mengata yerr..Bukan xpenah pegi KL la!!..Cuma lama dah xpegi, seingat saya dulu last pegi KL tahun 2008, tu pun sbb pegi PLKN..Ada lawatan ke KL Tower sempena pengakhiran modul Khidmat Komuniti..Wahh, untung tau dapat masuk PLKN..Sape yang tak dapat masuk tue, sila la jeless...Hakhak..Tapi saya rase kem saya je untung sbb dapat pegi sana, kem orang laen tak pegi pun..Ok, sape yang masuk PLKN dan xberpeluang pegi sana, skali lagi sila la rase jelesss..Hahaha..

10 Dicember 2010

Awalawl lagi saya dah bangun, sebab pakcik aka Pok Teh cakap nak bertolak pukul 6.30 pagi..Ok, saya dengan bersusah pyah nya bangun la seawal 6 pagi lagi..Siap mandi dan bersiapsiap semua.. (tahutahu je la kan, anak dara nie , susah bangun pagi bile cuticuti begini..haha) Tunggu punya tunggu sampai pukul 7 lepas tu pukul 7.30..Adoii mane la tak sampai lagi nie..Sementara tunggu tue, sempat la makan nasi lemak yang abah beli tadi buat alas perut menunggu..Haha teruk betol..Pukul 7.45 Pok teh pun sampai, die cakap.."sorisori sampai Kuala Krai dah tadi xingat nak ambik Mekjie, patah balik.." cisss.. haha.. Padahal Cik Za kate tersedar lewat, sbb smalam tdo lewat..Huhh macammacam..Ktorang bertolak kul 8 pagi.

Lepas tue Pok Teh singgah breakfast kat Kuala Krai..Saya tak makan n minum apeape pun sbb kenyang makan menunggu tadi..Kami meneruskan perjalanan sehingga sampai di RNR Gua Musang pada pukul 11 pagi..Berhenti rehat kejap, kemudian sambung balik perjalanan dan berhenti minum di Kuala Lipis.. Pukul 1.30 (agak je, xingat) sampai di RNR Genting Sempah sbb berjanji ngan kakak Cik Za berjumpa di sana..Kemudian terus ke Putrajaya sbelum ke rumah anak sedara Cik Za..Sampai sana dah pukul 3.30, baru pegi makan nasi..

Petang tue ktorang pegi check in di Pusat Latihan Agro Bank sbb kakak Cik Za bekerja dengan Agro Bank..So, senang la nak dapatkan bilik, harganya pun agak murah dan biliknya agak selesa.. Tempat tue dekat Bangi, tapi berhampiran je dengan Putrajaya..(Eh, btol ke statement ku nie...Bukan berhampiran, kire dekat la..Arghh lantak la ape pun..) Malam tue ktrong pegi makan kat Saba Restaurant iaitu salah satu restaurant arab yang sangat famous di Cyberjaya..Huhh, memang penuh la orang kat sana..Sangat kagum dengan restaurant itu, dapat menampung orang yang begitu ramai dan orang datang tak putusputus..HUhh, makan sedap malam tue, sbb orang belanja..Heee..

11 December 2010

Dari semalam lagi ktorang dah planning nak g shopping di Sogo..Ingat nak pegi dengan kereta, tapi takut sesat la plak..Pahampaham je la kan jalan kat sana macam mane..Huhh silap masuk lorong sikit, mahu nya pegi sampai Johor Bharu..Haha..So, ktorang decide nak pegi ngan LRT.. Pagipagi lagi bangun, cuba cari jalan nak pegi stesen LRT tue, huhh memang agak pening la jalan kat sini..Nak cari jalan ke sana pun susah, nie kan plak nak g Sogo. Dok main area dalam Putrajaya je, pusingpusing keluar tempat yang sama..Memang fail la kalu datang KL nie..Bile dah sampai stesen kat Putrajaya tue, mane ade LRT ke sana..Yang adanya KLIA Transit..So ktorang naik benda alah tue la..Pegi kat kaunter nak beli tiket, bile dah bayar tiket, tkezutt ak dengar harganya..Semua sekali rm35 something..Tapi standard la tue, bab kata orang KL.. 


Ok, naik je KLIA Transit sampai ke KL Sentral..Huhh naik kjap je, laju gyll benda alah tue, kalah la LRT n komuter..Maksdara saya cakap memang benda alah tu laju, sbb tue la die mahal..Tambahan plak die terus ke KLIA...Patut la ada pilot yang smart n pramugari yang comelcomel.. Penumpang pun ckit je, keadaan dalam tue pun kemas, nmpak cam baru lagi..Owhh, kire padan la ngan harga sebab orang kaya naik..Kami yang tak berapa kaya nie akhirnya tertipu la, (kalau tahu harganya, lama dah tak naik..haha).. Pok Teh kata biarla, nak bawak budakbudak naik kereta api..huhu

Sampai je kat KL Sentral ambik plak komuter ke Bank Negara trus sampai ke Sogo..Harga komuter nie murah je, rm1.00 utk orang dewasa dan 50sen utk kanakkanak..Haaa, yang nie la yang mampu bagi orang macam saya...Hahaa..Yela, perkhidmatan nya pun xde la sebaik tadi..Kami bersesak sesak masuk dalam tue, ramai gyll orang..Tambah plak mane ade tempat duduk, terpaksa berdiri..So, dalam keadaan bgini la kita kne berjagajaga takuttakut ada yang cuba ambik ksempatan..Huhh takut jugak, macammacam manusia dalam tue.. Bile dah sampai di Bank Negara, kami berjalan kaki ke Sogo..Takde la terlalu jauh, tapi ksian plak kat budak 2orang tue, trpksa berjalan jugak..Sape nk dukung, berat tau budakbudak tue..Skali skala boleh la, tapi kalau sepanjang jalan nak dukung, pengsann!!

..muka budak excited naik kereta api..

..dalam KLIA Transit..

Sampai je Sogo, terus cari kedai makan nak breakfast..Mase tue dah pukul 10.30pagi..Pok Teh saya dah gelisah dah tak makan dari pagi lagi..Die mane boleh tahan lapar..Terus ke Food Court bawah Sogo beli makanan..tak kira dah makanan mahal ke tak, janji kenyang..Makan kenyangkenyang lepas nie nak bersh0pping plak..Kire ambik tenaga la setelah tenaga dihabiskan untuk berjalan dan naik turun komuter n KLIA Transit tadi.. Agak penat la jugakk..huhh..Budak tu mcam mane la xthu..Kesian diorang..

..nasi lemak di atas rm5.00, air rm1.50..
standard la tue, KL kan...ngeh2

Lepas makanmakan, kami mula la start shoping..Mulamula sampai tadi xde la ramai orang, xlama kemudian tue, huhhh penuhh orang..Nak jalan pun susah, yela Sogo tengah sale gyllgll time nie..Sampai sale 50% n 70%..Tapi harga lepas sale tetap dalam range sratus lagi.. (style orang xde duit cakap, macam nie la..hahaha) Tak mampu den, tengok saje bleh la.. Dari rumah lagi niat nak g beli sandal..Tengoktengok xde plak yang bkenan di hati..Saya mmg susah la nak bkenan kalau nak beli barang..Tengoktengok jumpa yang pattern die dah ada kat kb, lbih kurang je..Dalam hati baik beli kb je, lagi punharga lbih kureng je..Ingat sale, dapat murah ckit..Hampeh, same je..Cari punya cari, ade macam terjatuh hati kat sandel tue, tapi hrganya...Woww, mahal nya..Tak penah lagi beli selipar harga macam tue..Design die simple je, macam penah tengok sebelum nie, tapi warna die lawa jugakk..pikir punya pikir nak beli ke tak, sbb harga tue la..Akhirnya, arghhh beli la jugak..kurangkurang ada juga kenangan datang KL..huhu.. Sebenar Pok Teh nak bayar, tapi kesian la plak banyak dah die habis tanggung saya kat sini..Takpe la, byar sndiri..(bajet banyak duit..hihihi)

Lepas masingmasing dapat barang, kami keluar dari Sogo..Bukan ape, ramai sangat orang..Pok Teh kata keluar la dulu, pegi minum nnt masuk balik.. Kami singgah minum kat A&W.. Kemudian, roundround masuk kat Gulattis..Tengok je, xde duit nak beli..

..kat A&W..

Kemudian, ktorang masuk Sogo lagi, Cik Za nak beli baju kat budakbudak nie.. Tapi tak jumpa kat mane bhagian budakbudak..So, ktorang roundround sampai la petang..Lpas habis semua membeli, kami pun berjalan ke stesen komuter dekat Bank Negara.. Ambik komuter ke KL Sentral, macam biase la kene bersesaksesak masuk dalam komuter..Memang xde tempat duduk la, kne berdiri..Nak berpaut pun penuhh..Pandaipandai la imbang badan tak bagi jatuh..Sampai je KL Sentral, kami semua kelaparan memandangkan tengah hari tak makan nasi..Makan yang pagi tadi je, tengah hari minum.. So, Pok Teh ajak masuk KFC kat KL Sentral makan nasi ayam kat ctu sebelum bertolak balik ke Putrajaya.. 

Lepas makan plak, satu hal nak xtahu nak g beli tiket kat kaunter mane..sebenarnya ktorang xingat yang kami naik KLIA Transit pagi tadi..Ingatkan ERL or LRT. Tanya orang, lepas tue msalah nak cari kaunter tiket..Huhh agak tension la d ctu, muka mengamuk dah Pok Teh ku..heee, biase la dalam kepenatan..Cari punya cari, jumpa la kaunter tue..Lepas ambik tiket terus turun kat stesen die..Bile dicampur, tolak, bahagi rasenya lebih baik pegi ngan kereta berbanding ngan benda alah nie..Yela, penat satu, kene berjalan jauh pulak tue, mahal pun mahal.. Campur semua tambang pegi dan balik dalam rm72 lebih..Kalau pegi ngan kereta, duit minyak xde la sampai macam tue sekali..Bak kata Pok Teh, xpela skali skala..

Sampai je Putrajaya, terus cari kereta..Dalam otak, nak balik landing je setelah penat berjalan..Ktorang sampai bilik dah pukul 6 lebih..Nasib baik la tak sesat nak balik rumah..Bukan ape, jalan kat Putrajaya banyak sangat.. Dengan berjuta juta Presint yang ada, boleh buat aku tension..harihari dok main sesat je..(orang kampung macam saya mane boleh duduk kat bandar...hahaha). Ok, lepas semayang maghrib ktorang keluar nak pegi The Mines plak..Sbb tadi anak sedara Cik Za kate baju besarbesar (sesuai ngan Pok Teh, sbb susah nak cari saiz baju die) banyak kat sana, murah pulak tue.. Ape lagi, Pok Teh excited la, sbb saiz yang die nak kat Sogo tadi tak dak..So, dengan hepinya keluar..

Nak cari The Mines pun satu hal..Cari punya cari smpai ke Jaya Jusco..Huhh..Tol xpyah la cakap, lpas satu satu tol lepas..Patah balik, baru la jumpa The Mines..Dengan senyum lebar nya masuk The Mines, parking kreta baikbaik, then masuk dalam tue..Cari kedai yang ditawarkan harga baju yang murah itu..Ok, fine jumpa pun..Maaf yer, korang nak gelak pun gelak la..Saya tak kisah..Saya baru tengok shopping complex yang tengahtengah nya ada kolam, eh bukan..Lebih kureng tasik la kot..Eh entah ap, nak cakap pun tak reti, lantak la ape pun..Siap ada kapal Cruise lagi, Sape nak naik, mesti la kene bayar.. Owhh korang gelak yer, xpe saya xkisah punn..hahaha..(padahal malu..jakun nya aku..hakhak)

Saya tak beli apeape pun kat sana, Pok Teh je beli baju die..Ambik kau, 4 helai die sambar..Alangalang susah nak datang, baik beli banyak terus..Ok, memandangkan The Mines pun nak tutup, mase tu kul 10.15 malam dah..Ktorang cari la pintu nak keluar g tempat parking kereta..Kau tahu ape?? Sesat lagi!! Tak ingat masuk pintu mane..Huahua..Caricari punya cari, memang la jumpa pintu keluar tue, tapi xingat plak parking tingkat berape..Naik turun, naik turun masih tak jumpa lagi..Tapi saya rase macam tingkat tu dah, tapi kereta xde..Dalam hati nie saya pikir, kereta hilang kene curi dah..haha, jaht tak?? Tapi memang bdebar dah la, tempat die sama je..saya tengok Pok Teh memang dah bengang gyll, berapi rapi muka die..Tension bebb... Usaha lagi, naik trun lif, akhirnya jumpa la jugakk..Mase tue, orang dah xde dah, tinggal bbrape bijik je kreta..Nasib baik la kreta selamat lagi..Atas kreta tue, Pok Teh kata die pun pikir yang sama ingat kereta hilang..Haha..Die kata tokse g dah tempat tue..haha lawaklawak..

Sebelum balik bilik, kami singgah makan, penat n lapar cari kereta..haha..Lepas kenyang makan, balik bilik terus siapsiap nak tdo..penat gyll beb, dari pagi sampai tgh malam berjalan..HUhh, sampai teman saya mesej pun tak balas..Sori yer..huhu

12 Dicember 2010

Masuk hari seterusnya, adalah hari pertunangan anak sedara Cik Za.. So, kami siapsiap pergi ke masjid Putrajaya sbb berjanji kumpul di sana..Sementara menunggu yang laen sampai, kami breakfast kat bawah masjid Putrajaya..Saya tak makan nasi, cuma order roti tisu..Lama dah trinin nak makan roti tisu, ari nie baru berpeluang..Hurmm, sedap jugakk tapi makan benda tu xde la kenyang sangat buat alas perut boleh la..Saya pikir lepas nie makan lagi kat orang btunang.. Lepas siap makan n semua dah sampai, kami semua bertolak ke rumah bakal pengantin perempuan..Rumah die area kat Putrajaya jugak, tapi rumah flatt..Saya dalam hati nie, muat ke nak msuk rumah tu dah la ramai orang..Rumah die tingkat 12..Woww tinggi beb, sape yang gayat memang xleh naik la..Rumah die baru lagi, muat je masuk tapi kne bersesak sesak jugak la..

Dalam ramairamai tue, saya macam kenal je budak laki yang baca doa hbis majlis tadi..Rase macam kawan teman saya, tapi tak tahu la btol ke x..Arghh lantak la sape punn..Lepas habis majlis, ad jamuan makanmakan la sikit..Biase la tue kan..Dah agak dah, mesti ada makan punya..Haha..sbb tue ambik makanan yang xmengenyangkan tadi..Best jugak la lauk die, maklum la diorang pun orang kelate jugak cuma dok KL.. OK, mengikut perancangan lepas je bertunang, ingat nak balik n naik Cameron Highland pulak..Tapi Pok Teh kata saen die kata (paham tak?? Tak paham sudah!) tak boleh naik Cameron Highland sbb tanah runtuh.. Huhh, hancur impian saya nak g Cameron Highland..So, macam mane, nak balik terus ke or nak stay kat KL lagi??
Pok Teh kata, die letih nak balik trus petang nie..Ingat nak sambung bilik la kalau boleh sbb tempah bilik untuk 2 malam je..Huh nasib baik boleh sambung, kalau tak, nak merempat tdo kat mane la malm tu..

Dengardengar anaksdara Cik Za nak g shopping kat Sogo plak petang nie..Ape lagi, tak lepas kan peluang la pegi pulak Sogo..Tapi kali nie pegi ngan kereta la, xlarat dah nak naik benda alah tu lagi..Dah tahu jalan la sbb anak sedara Cik Za yang bawak..kejap je nak pegi sana pun, xde la rumit macam naik benda tue..Tapi harga parking kreta tkezutt jugak..rm7.. Standard la, KL kan..Maklum la, xpenah jumpa lagi parking kat KB semahal itu.. Pegi sana nak shopping baju budakbudak yang tak kesampaian semalam..Ade pun bhagian budakbudak (eh mesti la ade, xkan xde pulakk) ruparupanya kat ats sekali..Ok, tipu, bukan atas sekali..Saya xtahu pun Sogo itu brape tingkat..Ade lagi lepas tingkat tue..huhu.

..gelagat 2 orang nie ats Sogo..

..budak nie tak bagi orang pegang baju die..

Lepas pegi Sogo, ktorang pegi makan pulak memandangkan dah pukul 10..Perut masingmasing dah lapar..Lepas makan, terus balik bilik, mandimandi siapsiap nak tdo pulak..Esok nak bangun awl, bertolak balik dah..sekali lagi tdo dalam keadaan mesej tergantung..Maaf yer..

13 Dicember 2010

Pagipagi lagi dah bangun, kemaskemas brang, angkut barang masuk dalam kereta..Nak check out bilik dah.. Sebelum balik, Pok teh janji ngan anak die nak bawak pegi Zoo Negara. Sebelum tue, kami pegi breakfast dlu..Ntah ape nama tempat tu..Lepas tue, trus pegi Zoo.. Nak masuk kne beli tiket dulu, pegi kaunter tiket.. Skali lagi terkezuttt dengan harga tiket ctue.. Kalau tahu harga semahal itu, rela ku dok tunggu luar, biar budakbudak tue je masuk..Walaupun bukan saya bayar. Bukan ape duit tu boleh buat makan tgah hari kami.. Nak tahu brape harganya?? Semua skali rm72..Gyll mahal bebb, rm20 seorang bagi dewasa..kanakkanak rm6..Nasib bukan kanakkanak separuh hrga dewasa, huhh terpaku diriku seketika..Bukan buat ape pun dalam tue, tengok binatang je pun..

..nak masuk zoo kene pakai benda alah nie, kemudian scan..
..sila abaikan tangan itu..







Lepas pegi zoo, ktorang straight balik dan tak brenti dah..eh, breti makan kat Kuala Lipis..Bertolak balik dah lewat, kul 12 tengah hari.. Lepas breti makan, breti samyang pulakk..Banyak sangat breti nya..Hee..Sampai rumah dah lewat jugak, pukul 7.15..Sempat la semayang maghrib kat rumah..Bercuti 4 hari 3 malam di KL sangat seronok, walaupun macammacam berlaku..Terima kasih banyakbanyak kat Pok Teh sebb taja percutian saya sepenuhnya..Balik rumah pun siap bagi duit lagi..Hee, nanti ajak lagi yer..


p/s :
~ Woww penat mengarang..Masuk peraduan mngarang konpem menang..haha..dari pagi smapai petang mengadap laptop, akhirnya siap jugak entry nie..
~ Tak sempat pegi Genting n Cameron..Mase bgitu terhad..Insyaallah laen kali..
~ Balik je dr KL, esoknya terus ke Terengganu..Mogamoga ayah chik sihat seperti biasa..Aminn
~ Smalam hangout dengan kawan baik saya..Sangat bestt..sangattt rindu kamoo semua..Nanti jumpa lagi yer.. Entry tentang nya, kalau ada masa dan saya rajin yer..
~ Sangat penat buat post nie..hahaha


Saturday, December 18, 2010

LadyEll buat Giveaway,JOM JOIN!!

Salamullah..
Huhh banyak betol contest yang rancak berlangsung sekarang nie..Rugi rasenya kalau melepaskan peluang yang ada.. Ok, kita join contest nie plak yer..

Due Date : 30 December 2010

Caranya:-

1.Buat n3 di blog anda mengenai giveaway ni dengan tajuk :LadyEll buat Giveaway,JOM JOIN!!
dan hantarkan url link anda di ruangan komen post ini.(SUDAH!)

2.Follow blog "Life of ladyEll" (SUDAH!)

3.Tag rakan anda sekurang2nya 2 orang (SUDAH!)


4.Letak gambar banner beserta link giveaway ini di sidebar anda (SIAP!)

Sekiranya keempat-empat langkah ini berjaya anda ikuti,anda telah mengumpul 4 points dimana lebih besar peluang untuk anda menang.

Selamat mencuba nasib yer semua..Insyaallah ade rezeki, dapat la tue..ecece

p/s : Kalau tak cukup syarat bgtahu yer..^_^




Giveaway - Saya Nak Kain Tu!!!


Contest ini dianjurkan oleh Syeda Collection. Sape nak join Klik Sini yer..

Giveaway ini bermula 17 Dis  dan akan berakhir pada 21 Jan 2011 jam 11.59pm.

Pemenang bertuah akan mendapat 1 helai kain pasang bagi setiap 3 pemenang

Sila la join ramairamai..Bile lagi nak dapat kain free..hehe..Insyaallah kalau ada rezeki..

Baby With Bottle Give Away!!

Sekali lagi saya terpanggil untuk menyertai contest di alam maya ini..Sungguh teruja saya dalam babbab contest nie..Terima kasih kepada Cute Mum kerana menganjurkan contest nie.. Sape nak join Klik Sini.


JOM JOIN ramairamai..^_~
Due Date : 31 Disember 2010

Picture yang dipertaruhkan...
jengjeng...

Nama : Nur Damia Jazilah Bt Mohd Rofi
Tarikh Lahir : 14 Jun 2008
Umur : 2 tahun 6 bulan


Dengan ini saya mengetagged

p/s : Kalau tak cukup syarat bgitahu yer..^_^

Contest Si Manjaku Comel..

Assalamualikum wrh..Hehe hari nie saya terpanggil untuk menyertai contest Si Manjaku Comel. Dapat tahu contest nie dari blog kak aniem. Saya nie suka sangat joinjoin contest nie, pantang tengok peluang yang ada dan syarat yang cukup, terus nak join..Menang atau kalah tu laen kira, asal dapat masuk pun kira puas hati..hehe.

Contest ini dianjurkan oleh Puan Julee a.k.a Mama Ar-Rayyan


syarat-syarat sangat mudah...
1- jadi follower blog Masyimalo Heart nie.. SUDAH!

2- anda mempunyai blog sendiri... MESTI!

3- buat satu entry berkenaan contest si manjaku comel ni dan sertakan gamba Si comel anda yang paling comelll skalik...DAH TAMPAL!

4- tampalkan banner kat atas tue kat side bar dan entry korang... SUDAH!

5- last sekali tinggalkan link entry korang kat comment entry ni...SIAP!

6. Yang buleh join baby dari baru lahir hingga 6 tahun....

7. tag rakan2 anda 5 org...

Ummu Damia

8. Juri adalah hubbyku dan ibuku okeh...

Nie gambar yang saya pertaruhkan..Bukan anak saya yer, nie sepupu saya...Saya student n blum kahwin pun lagi..^_^


Nama : Nur Damia Jazilah Bt Mohd Rofi
Tarikh Lahir : 14 Jun 2008
Umur : 2 tahun 6 bulan


p/s : Kalau tak cukup syarat bgtahu yer..^_^


Tuesday, December 14, 2010

Masih Dalam Mood Cuti

Salam buat semua..

Entry ini paling ringkas dan huduh sekali..Sape yang tak suka, saya tak kesah ckit pun..ngeh3

Semalam saya baru balik dari KL..Dan sekarang berada d Terengganu plak..Bercuti di KL selama 4 hari, 3 malam sangat menyeronok kan buat diri saya.. Takde la terlalu boring dok di rumah..Dan sekarang akan berada di Terengganu selama 3 hari 2 malam..Segala cerita dan aktiviti saya semasa di KL akan dceritakan di dalam entry y sterusnya.. Malam nie saya sangat penat, nak tido..  Eh bukan, nak tunggu seseorang...hi3. sila abaikan statement itu..ok la, Bye2

S.A.L.A.M

Wednesday, December 8, 2010

Boring~~

Uwaaaa boringnya dok rumah nie..Asyik makan n tido je..Takde orang nak ajak saya keluar ke..Ada, tapi saya la plak malas.. Nak kuar ngan bestfrend, tak cukupt korum lagi, sorang lagi tak balik..Nanti cukup semua baru boleh keluar..Teman saya tak nak ajak saya keluar ke?? Joommm... Tapi kemana?? KB Mall?? Boring la..Takde tempat laen ke selain KB Mall?? Any suggestion pleazzz....

Tak tahu nak merapu ape sebenarnya..Ok la, saya crita sikit pasal saya pindah rumah..Alhamdulillah, barubaru nie sebelum exam saya dah pindah rumah, barangbarang semua angkut sebelum exam tamat..Huhh agak penat di ctu, boleh dikatan satu cabaran exam la jugakk..Exam tak habis lagi, dah cbukcbuk kemas barang and pindah..Bukan ape, ingat nak tunggu exam habis tapi makcik tuan rumah nak masuk rumah die awal Disember..So, terpaksa la kami semua berpindah..Dan secara rasminya, kami semua akan tinggal di asrama semester depan..

Barangbarang saya..

Buat pengetahuan semua, esok saya off ke KL..wink*wink*wink*. hehe. Saya ke sana dengan paksdara, mujur jugak ada orang ajak g KL, tak la rasa boring sangat kat rumah..Off ke sana maybe selama 4 hari, tapi tak tahu la lagi macam mane..Sebenarnya pegi KL untuk menghadiri pertunangan anak sedara makcik..(paham tak?? ok, skali lagi buatbuat paham) Sambilsambil tue melancong la sekali, alangalang dah turun KL tue..Planning ingat nak Genting, tapi tak tahu la macam mane..Pakcik cakap, kalau tak hujan boleh la die naik, tapi kalau hujan cancel nak g Genting  sbb die takut nak naik..Yerla, tempat tue tinggi kot, berkabus pulak tue mmg la takutt nak naikk..

Sebenarnya, pakcik bawak saya  untuk menebus kembali yang saya kene tinggal kat family hari tue..Diorang semua dah pegi cuticuti Malaysia kat Melaka n KL.. Saya je la belum pegi lagi, so die bawak la saya..Tapi maybe jugak die bawak saya sebab nak suh jaga anak die yang buas ituee....hikhik..Tapi takpelah, saya tak kisah, asalkan saya dapat g jalanjalan hilangkan boring, tension, stress dan semua yang sama waktu dengan nya...Ambik kembali ketenangan, kerileksan, kebahagaiann n kemanisan bercuti..Lepas nie saya takde cuti dahh..cehh, nak g jalanjalan ada duit takkk?? Uwaaa duit takde nie, macam mane nak shopingg?? Tak best la g jalanjalan tapi tak shoping, tgok saje ape kess?? Mane syookkk...


..Selamat cuticuti Malaysia buat semua..




Sajesaje


Saya suka sangat picture nie..Sweett sangat..
Opss sori, hari nie nak menggediks ckit..
Sikit ke?? banyak kot..haha
Maaf la yer, saya boring nie..
Takpe la eh..Tak suka??
Suka ati saya la, nie blog saya..
Kalau tak suka, bleh tutup page nie..Ada saya kisah??
Sikit pun saya tak kisah..
hehe..

Berangan nie, bile la agaknya nak kawin..hahaha
Okok hiraukan statement itu ok..
Kadangkadang angin gediks itu melanda diri..
tapi sweett la picture tu, harapharap dapat laki romantik cam gitu jugakk..hakhak

okok, sebelum melarat baik saya stop dulu..
hehe s0ri yer semua..
(^_~)



Template Baru

Alhamdulillah, dapat jugak buat template baru..
Huhh lama jugak nak buat benda alah nie..Bukan ape, nk download senang je tapi bile dah download habis semua widget berterabur..Terpaksa la susun balik, makan masa lama la jugakk..Memang senang nak susun tapi rumit..Senang tapi rumit, macam mane tue??


Dah lama sebenarnya nak tukar, sbb boring dah dengan template yang lama..Tapi seperti yang saya cakap tadi la, nak tukar benda alah nie memakan masa yang lama..Perlukan perhatian secukupnya, kalau tak puas hati selagi tue tak berganjak dari laptop.Nak siapkan jugakk, tak mau tergendala dengan begitu je..Bukan ape, tak sedap nak tengok la kalau berterabur kokse..Paham tak??? (tak paham buatbuat paham ok)


Hari nie tibatiba terasa rajin la plak nak mengadap benda nie..Ntah hasutan ape yang menghantui diri..tapi takpela, dari saya dok tido tue baiklah saya mengadap benda nie..Btol tak??? hehe..Tapi masih tak puas hati lagi tue widget n gambargambar kat sidebar tue masih bertrabur..dah adjust, dah ok pun sikit dari mulamula tadi..first  time tukar template, sebelum nie ambik yang blogger punya je..Nak ubah citarasa sikit, upload yang laen..Ruparupanya bile dah upload yang laen nie, setting die tak sama dengan yang lama..Sebab tue la jadi cacar merba tue..huhu.

Tapi biarla setakat nie dulu yer..Kalau korang rase macam berterabur, abaikan saje ok.. Sbb pemilik blog nie dah malas dah nak ubah n tambah apeape lagi..

Template Lama 






Template Baru





Tuesday, December 7, 2010

Peraduan Jom Kembara

Assalamualikum wbt..

Huhh agak lama jugak rasenya meninggalkan blog nie, almaklum la minggu peperiksaan membataskan saya untuk mengadap my luppy lamalama.

Ok la, buat pengetahuan semua, barubaru nie saya telah memenangi satu peraduan yang telah dianjurkan oleh rakan blogger merangkap cikgu Bahasa Melayu saya di sekolah menengah..hehe. Agakagak sape yer.. Sape lagi kalau bukan Cikgu Ghazali yang agak aktif la jugak berblogging nie..hehe..

Terima kasih yer cikgu.. Hadiah itu sudah pun selamat sampai semasa saya tiada di rumah.. Dan entry tentang nya memang agak terlewat la sikit sbb baru balik n ketiadaan mood utk menulis.. terlewat sikit ke?? lama jugak rasenya.. Hari nie baru ada semngat sikit nak menulis, nie pun atas dorongan teman saya nak sangat saya update blog..Yerla, memang lama pun xupdate.. 

Sebenarnya saya pun tak menyangka dapat menang peraduan nie..Yerla, dalam ramairamai tu terpilih jugak saya dalam senarai pemenang..Peraduan nya agak simple, Jom Kembara tapi memerlukan kita berfikir jugakk. Ingat lagi saya waktu zaman sekolah dulu, cikgu selalu merangsang pmikiran kami. Beliau suka anakanak didik nya berfikir, mencari idea sebelum kelas bermula. Biasanya, cikgu akan bagi kami satu situasi, tajuk atau isu semasa dan bagi mase untuk kami berfikir sebelum panggil nama ktorang untuk bertanyakan pendapat..Mula la kami semua kecut perut takut nama dipanggil, kotkot pendapat yang diinginkan tidak terkeluar dari otak pmikiran kami..hehe..Tu cite zaman sekolahsekolah..Tapi bila diingatkan balik, sangat bestttt...^_^

Ok la, di sini saya lampirkan hadiah yang telah dipostkan cikgu untuk semua para pemenang..Walaupun cikgu kata hadiah nya tak seberapa, tapi saya anggap ia amat berharga..Nie la first time saya menang contest dalam blog, sebelum nie xbernasib baik..hehe..Terima kasih banyakbanyak yer cikguu...Laen kali buat contest lagi yer..







P/s : Salam Maal Hijrah 1432H buat semua..semoga tahun baru bertambah iman, ihsan, dan keberkatan..


Saturday, November 13, 2010

Nak Balik!

Nak balik! Nak balik! Nak Balik!

Awak dengar tak saya cakap nih??
Saya kata nak balik!!
Bawak la saya balik sekarang!!
Plezzz...

Nape emo sangat nie..
Saya nak balik la awak..
Biar awak kata minggu lepas baru je balik pun..
Saya tak sihat, demam, selsema, tak sedap badan. sakit tubuh..
Sebab tue saya nak balik sangat..
Tambah pulak jiwa saya kacau sekarang nie..
Serabut pikir kan dunia..
Arghhhh tidakkkk...
Astaghfirullah....



Ermm awak ingat saya takk???
 awak...saya panggil awak nie..Dgar tak??

Saya sorangsorang, sbb tue saya nak ummie n family ada di sisi..
Tapi awak mane di saat saya perlukan awak...
Iya, awak sibuk kan..Saya paham..
Saya tahu awak selalu ingat saya tapi saya je tak suka bile awak menyepi..

Ermmm xpela, tadi saya dah start exam..
Alhamdulillah, jawab tu boleh tapi tak tahu la betol banyak mane..
Jawab sambil selsema tak best jugak, asyik pegang tisu je..
Harap sangatsangat betol banyak..
Sebab carrymarks utk sem nie ciput je..
Takut sangat boleh pointer rendah..
Takut umie dan abah sedihh..
Tapi saya dah cuba yang terbaik..
Bak kata awak doa dan tawakal..
Awak selalu nasihat saya tentang itu..
Terima kasih yer...


Awak, awak balik bile?? 
Mitak maaf, tadi tak sempat balas mesej, baru masuk dewan exam.
Saya exam petang la awak, bukan pagi..
Adakah awak xtahu tentang itu??
OWhh temanku...
Panjang pun umur mu..
Dalam perjalanan balik dah ek..Jaga diri baik2 yer..
Take Care..^_^

Awak, saya dok sorang nie, meh la teman saya, Sunyi nya..
Sebab tue saya nak balik sangat nie...
Demam makin kuat, tringat sangat kat ummie..
Mase demam mulamula tue 2x umie telefon..
Tadi sebelum g exam pun umie telefon lagi..
Masa angkat telefon, umie tanya nama bunyi macam lelah..
Saya cakap takde ape la, xnak umie risau..
Terima kasih umie sbb ambik berat tentang anak mu nie..
Rindu ummie.. 

Sabar yer, nanti esok saya balik...
Saya balik tumpang kawan..Terima kasih Mira..:)
Nak balik sangatsanagt nie macam la exam dah habis..
Exam baru start la awak, so saya xleh excited sangat..
Saya balik esok, datang cnie balik xtahu lagi bile..
Tngok keadaan la macam mane..

Ok la, saya stop cnie dulu..
Demam kali nie sakitsakit tubuh smpai tak larat nak bangun.
Tak penah pulak demam macam nie sebelum nie
Sebelum g exam tadi pun tido, ermm ujiamm..
Yaallah, kuatkan dan tabahkan la hati hamba Mu ini dalam menghadapi ujian Mu ini...
Aminn..

Selamat pulang ke kampung semua..
Hatihati dalam perjalanan...
Selamat Hari Raya Aidiladha..
Maaf Zahir Batin.. ^_~