Tuesday, October 23, 2012

Kenapa Dengan Saya??

Assalamualaikum wrh..

Alhamdulillah, post sebelum ini mendapat perhatian yang baik dari semua.. Terima kasih kerana sudi mengunjungi blog ini.. Almaklum lah Kelantan memang dan sering mendapat perhatian dari semua orang sama ada dari segi pujian, kutukan dan tak kurang juga cacian dari orangorang yang xmnyenangi nya.. Tak mengapalah, I'm tetap Kelantanase walau ape pon orang cakap.. Kami tetap menerimanya dengan hati yang terbuka.. Mana yang bagi pujian kami ucapkan berbanyak terima kasih, mane yang mngutuk, mngeji, kami tetap juga menerima sebagai satu dorongan serta cabaran untuk harihari yang mendatang..Well, we are cool.....:))

Upssss...Sebenarnya saya xthu nak tulis apa, tibatiba jek terfikir pasal diri sendiri selepas membaca status seseorang dekat fb. Hari ini rasa nak cakap pasal diri saya, pandangan saya.. Saya tak tujukan pada manemane pihak, cuma saya ingin meluahkan perasaan je. Korang jangan terasa tau, kalau terasa jugak nk buat macam mane dah korang macam tue..Hikhik. Dan pada pandangan saya, bukan semua orang akan suka kan kita dan bukan semua orang kita suka...Betol tak betol tak?? Ok, yang pasti, semua manusia tak sempurna.. Melalui perangai, tingkah laku, dan tutur kata kita boleh kenal mane yang ok mane yang tak. Bergantung atas individu masingmasing..

Hurmm..Post ini mmang kebanyakan nya berkisar pasal perempuan. Yela, saya kan perempuan, so saya hanya kenal dan memahami kaum saya je. First, saya nak menceritakan pasal 'gelak tawa'. Iya, saya akui, perempuan nie memang tersangat la suka kalau happyhappy, happening, soleysoley nie.. Tapi, perlu la ada batas.. Tengok la orang sekeliling jugak yer kalau nak gelak.. Kalau benda tu mmg patut gelak, suka, saya tidak kisah.. Tapi masalahnya sekarang, benda yang biasabiasa je pun nak gelak...Nak jerit.. Perlu ke dear?? Eeii please la.. Gelak pulak kuatkuat, hakhakhak. Tak perlu la nk buat suara macam tue, awak nak menarik sape suh tengok awak sayang?? Saya  rase tak perlu pon.. Suka la pada tempat nya, jangan jadi bahan bualan orang dengan ketawa sebegitu rupa.. Iya, kadangkadang saya pon gelak kuat jugak, almaklum la kta sendiri pun kadang kadang tak sedar kan.. Tapi kalau dah selalu, tiap hari...Saya rase, tue bukan tak sengaja lagi.. :)

Yang keduanya, saya tak suka la perempuan gedikgediks dengan laki.. Maaf la, yang saya tuju nie kegedikan yang nampak dari luaran. Asal nampak laki je senyum, jumpa kat stesen minyak pun boley tegur. Orang xtegur pon kita, kita dah tegur orang.. kalau orang tgur pon, yang kita layan jugak nape. tue nama nya gediks. Tapi kalu orang tegur mintak tolong, tanya tandas kat mane, tanya tanda arah ke ape, kena la jawab. tue dkatagorikan laen pulak.. Kalau orang tanya bendabenda macam tue, kita tak jawab, tue namanya xberadab.. Kan? Kan? Controlcontrol la ckit, orang tengok annoying tahu x?? Dan satu lagi, buat pulak suara menggoda.. Geramm, rase nak tampaq jek... :p Tahu la awak tue comey adik, ayu, sopan santun.. Tapi kalau orang tahu perangai awak macam nie, kan dah buruk imej awak... :)

Satu lagi, saya tak suka perempuan kedekut.. OK, kalu die kedekut tak kacau hak orang takpe.. Nie, nak beli makanan tak mau, tapi bila orang beli, 'mintak ckit'. Hey, rase nak lempang lajulaju je. Kalau tak mampu laen, nie kaya raya, ade kereta bagai, bergaya tapi bab makan kedekut! Tunggu orang je yang order, bila kita tanya nk order ape, cakap tak nak. Bila dah sampai order, mula lah die wak perangai die tue.. Try ckit.. HUhh,, kalu try ckit xpe jgk, nie melebihi kita makan nya.. Contoh kalu makan la apeape yang masakan panas, habis die kaut semua ayamayam, daging..kta sengih je tengok.. Hey, u tak malu ke sayangg??? Mak bapak u tahu pun malu punyai anak macam nie.. Kalu miskin, tak mampu, kita consider la, mungkin die xde duit, niee kaya raya, kedekut tak bertempat.... Helllooo!!!  Yang tak tahan nya, xnak order,  sebab nak diet !! Hahaha gelak besau i mak nyah.. Kalau dah selera tue besau, xpyah la nk buat stement bodoh tue... Orite???

Dan satu lagi saya xpaham, ada jugak jenis laki yang suka mengumpat perempuan.. Hurm, nak buat macam mane dah die ada mulut kan.. Tak mengapalah. Tapi saya pantang dengan lelaki yang suka ambil kesempatan pada orang yang minat dia. Tambah pulak peminat nie kaya raya, sakan la die kerja kan, mintak ape semua dapat.. Saya rase tak perlu la buat mcam tue, xbaik.. Kalau dah xsuka tue, xpayah la pegi layan.. Buat orang terseksa je. Nie tidak, cakap je nak makan ape, nak baju mane, nak g manemane semua dapat. Syok sakan la die orang turut semua nya.. Saya yang dengar nie pun rase nak tampaq jee.. Hurnn, nak buat macam mane, dah die selesa dangn begitu, orang bagi nasihat pon dah xlayan.. Nasebb la..

Maaf la, bukan nak mengumpat, nak bagi pandangan je.. Manamana yang terasa tue, saya xtahu la nak cakap ape. Pahampaham la fahamkan diri sendiri, xde sape yang boley mngubah awak melainkan diri awak sendiri.. Saya pon tak sempurna, banyak jugak kkurangan n mungkin ramai jugak yang tak puas hati.. Samasama la kita perbaiki diri.. Saling mngingati.. Jangan marahmarah tau.. :)

Bukan senang kita nak puaskan hati orang
Bukan mampu utk kita jaga hati semua pihak
Siapa kita nak pastikan semua orang suka kita
Siapa kita nak cakap orang salah or tak
                                    crdit : Nuruashia

Kankan??
Saya bahagia di sini.. Saya suka begini.. Biarlah ia ternoktah sahaja di sini.. 
                                                                                                    

4 comments:

nuruashia said...

indeed! aku setuju :)
pndai sain aku berkata2 hak3 :) bgus2

annur_islam said...

Hahaha belajar ngn mung la...seorang hbat dgn kata2, sdang blajar dr sifu..

slow2 mnjadi blogger tegar...
tp ttap mals jugak nk update.. :p

MIRRA NADHIRA MUSTAFFA said...

jujur itu lebih baik :)

annur_islam said...

hihi mekasihh.. :)