Saturday, April 13, 2013

SOALAN PEPERIKSAAN PTD 2013

Alhamdulillah, hari nie akak berjaya menghadiri peperiksaan PTD untuk tahun nie.. Di sini, akak kongsikan soalansoalan yang kuar tadi sebagai rujukan dan panduan untuk calon tahuntahun yang akan datang.

SEKSYEN A - Pengetahuan Am
 Kat bahagian nie, tak de lah susah sangat...Boley pk logik n boley main tembak je. Ada 50 soalan, n korang perlu jawab dalam masa 45minit.
  Baca la ckit tentang sejarah Malaysia, perlembagaan, parlimen, dewan rakyat, dewan negeri, gagasan 1Malaysia, slogan, sukan antarabangsa, politik dunia, PBB dan sebagainya.
  Kat cnie, kalau xthu sangat tembak je..Tapi, soalan nya xde lah susah kalau kita sudah study n tahu hal-hal semasa. Sedikit sukar kalau kita tidak study sbb die melibatkan fakta.

SEKSYEN B - Daya Menyelesaikan Masalah
  Wahh, di bahagian ini, akak sedikit stress ok ! Bukan ape, tak cukup masa dik. Ada 40 soalan dan perlu dijawab juga dalam masa 45minit.
  Soalannya semua matematik, kene kira-kira tanpa menggunakan kalkulator..Soalan tak susah pom, senang je cuma kita xde masa untuk selesaikan semua..Last2 sekali main tembak je.
  Soalan yang diajukan adalah simple matematik...recall balik yang kita belajar masa darjah 6 dan ada 2 3 soalan la kot yang skop tingkatan 1 2 3. Cuma, kalau cukup masa konpem korang boley jawab dengan jayanya !!  
  Jangan bimbang, xde pom soalan addmath.. Ha, simple soalan math moden ada tadi, macam mod, median..
  Jangan terlalu tumpukan pada satusatu soalan, jika satu soalan kene banyak berfikir, jangan buang masa, teruskan kepasa soalan yang seterusnya ok..Sayang sekali jika anda tak sempat menjawab soalan yang senangsenang dibelakang nya..Lastlast ambik keputusan untuk tembak, memang satu tindakan yang amat keciwa.
  Tue je akak nak kongsikan untuk bahagian nie..Yang penting pengurusan masa yang bijak sangat penting!!

SEKSYEN C - Esei Bahasa Melayu
 OK, dibahagian ini, korang ada 3 soalan pilihan dan pilih satu untuk dijawab dalam masa 1 jam..Panjang esei tiada had, ikut suka korang la nak tulis 5 6 helai pon, janji cukup masa. Goreng la sebaik mungkin supaya essei anda menarik dan terpikat oleh pemeriksaa... :)
  Soalan Pertama : Gagasan 1Malaysia..Harapan baru rakyat Malaysia..Bincangkan.
  Soalan Kedua : Bagaimana media massa boley mempengaruhi rakyat.
  Soalan Ketiga : Bagaimana cara membantu golongan tua.

SEKSYEN D - English Language Essay
 Bahagian nie sama je dengan bahagian C. Ada 3 soalan dan pilih 1 soalan untuk dijawab dalam masa 1 jam.
 Soalan Pertama : In your opinion, what the factor of job satisfaction.
 Soalan Kedua : why university use industrial training and what impact to industry.
 Soalan Ketiga : Tak ingat


*PERHATIAN : Soalansoalan yang akak bagthu tue takde la direct sama, tapi berbunyi n mempunyai maksud yang sama. Mane2 soalan yang tak ingat tue, kalau akak ingt nnt akak update balik yer. Sbb xfokus sangat, susah kot esei tue, jadi baca sepintas lalu je.

RESULT : 17 Mei 2013


# Update : Soalan ke2 BI. Soalan die laen ckit ok ngn i tulis tue, ayat pon salah tue..tp bunyi die gtugtu la..ingat2 lupa. - (15 Apr)

13 comments:

Condoriano said...

What kind of courses did you take? Semua soalan-soalan mcm ni.. Is it pendidikan baru 1Malaysia?
By the way, visit from Lyeen Cupcake's blog.

annur_islam said...

Sori dear, i dunt understand what u mean...
My course Science Agrotechnology..

Sesiapa sahaja boley apply PTD, tidak kira course ape.. Soalan umum, merangkumi semua aspek..

tenku butang said...

kalau dapat nanti, leh ke luar negara selalu lea nmpknya kan.. =)

done follow sini.. jom follow n singgah blog teman.. heee.. http://tengkubutang.blogspot.com/

klu minat kucen leh follow blog ni jugak.. =)
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

annur_islam said...

Hihi..belum tentu lg dikk..
Ramai kot y ambik exam nie...ribu riban calon nya..
Die nak ambik ckit je..
tapi cuba je lahh.. :)

Anonymous said...

Gagasan 1 Malaysia boleh ke dikaitkan dengan NKRA dan NKEA ?

annur_islam said...

Boley je...Cakap je semua ape yang kita tahu..Tulis la ape yang bermain di fikiran..Tak kira la berapa helai pom, janji isi menarik dan tersusun.. :)

Anonymous said...

Sbb sy ingat , gagasan 1 Malaysia berkaitan dgn nilai2 1 Malaysia yg penerimaan , rendah diri semua tu . Tp lau ley dikaitkan dgn NKRA , NKEA ok la . Soalan agak mengelirukan bila fikir2 balik .

Anonymous said...

Any comments ?

annur_islam said...

Saya pon xpasti jugak..macam yang awak ckp tue la, soalan mengelirukan..tp bg saya boley je hurai semua tue..sbb saya main hentam je..mana yang saya tahu, saya tulis...betol ke tidak wallahua'lam..

Maaf, awak ambik exam jgk baru nie?

Anonymous said...

Yupp . Terima kasih atas respon . :)

Anonymous said...

Soalan kedua bm tu rasanya media sosial kan?

maro rozalez said...

@tenku butang

Hehe tak semua PTD akan asik keluar negara :)

maro rozalez said...

Hehe tak semua PTD akan asyik ke luar negara :)