Friday, May 4, 2012

Suatu Ketika Dulu

Assalamualaikum wrh...

Masyaallah..Sudah lama saya tak hapdet blog nie.. Kekangan masa dan mood malas menghantui diri ini ditambah pula saya sering berpoya-poya membuang masa di facebook n twetter. Dan hari nie, alhamdulillah hati saya tergerak untuk menulis untuk melengkapi blog yang sedia suram n hambar nie sama seperti tuannya. Mood saya sangat merudum kbelakangan ini..Hurm, xpelah. Ini adalah satu ujian untuk saya tempuhi. Pahit manis itu silih berganti kan.. :))

Hari ini, saya tak tahu nak mulakan entry ini bagaimana.. Tak mengapa lah. Saya ingin menyingkap kembali, saya pernah mempunyai teman dan sahabat serta kakak yang sangat rapat, penyayang, baik hati, memahami, tolong menolong n segala-galanya buat saya beberapa bulan yang lalu.. Tapi apekan daya, perancangan Allah lebih baik dari perancangan manusia.. Die meninggalkan UMT beberapa bulan lalu untuk meneruskan kehidupan di bumi Helang. Dan bermakna die juga meninggalkan saya.. :(

" Ingat segala kebaikan yang orang lakukan pada kita, lupa segala keburukan yang telah dilakukan. Ingat segala kejahatan yang kita lakukan, lupa segala kebaikan yang kita taburkan "

Insyaallah, saya cuba menyemai kata-kata itu dalam diri saya.. Moga dipermudahkan.. Ameen. Hurmm. 

Post ini ditujukan khas buat kakak saya yang jauh di sana.. :((

Dan hari nie, saya nak cite yang baik-baik je pasal die sbb die memang baek bagi saya dan juga sahabat saya. Suatu masa dahulu, kehidupan saya tak tentu arah tanpa die, dan saya rasa die juga begitu.. Tp alhamdulillah, sudah 5 bulan die meninggalkan saya perasaan itu dapat diatasi. Cuma saya sahaja yang selalu hidup bergantung dengan orang. Hurmm. Die selalu ckap die nak saya tinggal dengan nya.. Hari-hari die cakap, tiap masa die ingatkan, dan setiap detik saya pula perlu berjanji dengan ape yang belum pasti.. :(

Duluu... Saya hanya mengenalinya dengan tidak sengaja terserempak di surau.. Saya tengok sahaja perlakuan die, ckit pon xtgur..Nape nak tegur, saya xkenal kan?? Cuma tertarik dengan sifat kebudakan die. Dan saya sendiri tidak menyangka akan menjadi rumate die semasa sem5 di rumah sewa dimana tempat yang mempunyai banyak kenangan kami bersama. Awal permulaan dulu saya tidak la serapat seperti sebelumnya. Perasaan malu itu tetap ada.. Iya, die pon malu dan segan dengan saya pada awalnya. Die xrapat sangat ngan orang baru kenal, katanya.. :)

Sudah beberapa bulan berlalu, perasaan sayang antara satu sama laen mula bercambah dalam diri.. Keprihatinan die, kasih sayang n sifat tolong menolong die buat saya tertarik. Sebulan saya mengenalinya, rupa-rupanya baru saya tahu die adalah "Ketua Pengarang Akhbar Samudera UMT".. Wahh, sape tak teruja dan bangga dapat rumate Ketua Pengarang kottt... Tiap-tiap bulan gambar die akan terpampang di akhbar tersebut, di merata UMT.. Perasaan bangga itu tak boleh nak dibayangkan la...Hihihi.

Sejak dari itu juga, kami sering bersama.. Ada die, ada la saya.. Tiada saya, tiada la die.. Kecuali la kami ke kelas..Xkan saya nak msuk kelas die n die nak masuk kelas saya. Kan2?? Sbb kami kos laen-laen.. :). Sampaikan satu tahap, semua kawan-kawan die kenal saya, malu juga sebenarnya sbb die orang yang berpengaruh, ramai yang mengenali, ramai yang menghormati, dan ramai yang menyanjungi.. Sedangkan saya sape??? Hanya orang yang tumpang glamour n populariti sahaja..Hurmm. Kawan-kawan die ramai, staff-staff umt pun ramai yang kenal die n dah jadi sebahagian kawan-kawan die.. Sbb tue la saya malu kadang-kadang kalau die bawak saya pergi jumpa orang-orang hebak sbb saya tak hebak n mesti orang bertanya saya nie sape.. Eeeii xmalunya saya kan.. Saje nak tayang muka ! Dushh.

Suatu Ketika Dulu.. Die selalu bawak ke mana sahaja die pergi.. Kalu saya xnak ikut, die akan buat jugak saya ikut..Boleh dikatakan setiap petang kalau kami ada masa free, die akan bawak saya jalan-jalan tepi pantai dengan moto Wave die warna merah, ada kotak kat belakang tue. Kami makan-makan tepi pantai, sotong celup tepung, keropok lekor n macam-macam. Sehingga satu saat saya mengidam sangat nak makan sotong celup tepung die sanggup bawak walhal pada masa itu sudah pukul 6.50 petang. Dah nak malam pun, kedai pon hampir nak tutup, jalan sudah hampir gelap tapi diturut juga kemahuan saya nie.. Baeknya die melayan kerenah saya yang bukan-bukan. Kita selalu dating bersama kan kalau ada masa free. Kita makan bersama, kita pergi pasar malam bersama, kita pergi kedai beli beras, beli bawang banyak-banyak, beli telor, beli ikan, ayam, beli keperluan dapur yang kak syu kirim n semua la.. Kenangan semua itu kan??? Awak ingat x?? :((

Daann awak selalu bawak saya pegi library tiap-tiap malam.. Sebelum ini saya jarang sangat pergi library sbb saya bosan dengan library. Tapi awak dah memupuk minat saya untuk suka pada library. Sejak dari itu, saya suka sangat study kat library, aman, sejahtera, xde ganguan.. Dulu saya tak suka pergi library sbb saya suka tengok orang. Jadi, study entah ke mana tgk orang je banyak..Terokk kan?? Tapi lepas itu saya dah boleh terima library, sbb kalu saya study kat umah 5min je study y selebihnya tdo. (hanya awak dan saya saja tahu kan saya buat ape). Hurmm. Terima kasih awak, terim kasih sangat.. Awak xjemu bawak saya ke mana sahaja awak pergi. Dan dari ctu la, saya mula kenal ramai kawan-kawan awak. Kawan-kawan kebanyakannya semua suka pada library. Setiap ceruk, mesti ada budak kos awak. Sampaikan pada satu tahap saya fikir, kos awak boley buat kelas kat library tue sbb ramai sangat. Dan saya pasti, kalau xde budak kelas awak, suasana library mungkin akan suram seperti saya sekarang..:)

Dann selepas sahaja library mula dtutup, kita akan berkemas untuk pulang.. Dan awak akan tanya saya, lapar x?? Saya dah tahu tujuan awak sebenarnya.. Nak makan roti canai kan?? Hihi. Saya pon teringin jugak awak tapi malu nak cakap ! hihi. Daann, awk akan start moto awk y laju tu ke Gong Datok untuk cari roti canai n tengok abg yang tebar roti canai tu. Pukul 11 malam pon sanggup pergi, sbb roti canai kat ctu sedapp.. Saya sukee!! Dah lama saya xmakan roti canai n saya mula jatuh cinta pada roti canai. Cuma roti canai kat kedai ctu sahaja la saya suka. :) Usai sahaja makan, perut pon dah kenyang, balik dengan hati y girang, mata pon dah melayang, tdo bermimpi sampai ke kayangan.. :)

Suatu ketika dulu jugaa.. Awak akan bawa saya pergi main badmintonn.. Waahh, teruja saya pada mulanya sbb saya tak penah masuk Kompleks Sukan UMT yang gah ituhh.. Haha terok betol. Saya teman dan tunggu awak main dengan kawan-kawan awk. Suka saya tengok awak main, begitu bersemangat sampai peluh menitik nitik.. Awak memang hebatt ! Dan saya hanya dduk tepi memerhati dan terus memerhati. Dan kalau saya bosan, saya akan main pingpong dengan kak fieza. Orang-orang dalam kompleks sukan semua kenal awak, malu saya kalau orang tnya saya sape sbb saya xpernah masuk dalam tue...kihkih.

Suatu ketika dulu...Awak selalu nak buat yang terbaek untuk saya. Saya tahu. Dan begitu juga saya. Saya nak yang terbaek untuk awak dan dari awak.. :( Awakk...saya ingat lagi, masa saya present progress awak sanggup bangun pagi-pagi, mandi untuk pegi tengok saya. Awak cakap awak xnak pegi, saya pon hurmm xpela.. Saya nak awak pegi dalam masa yang sama juga xnak awak tengok saya present..Saya malu.. Dan awak adalah orang sukar untuk diramalkan. Awak datang mengejut untuk tengok saya present.. Wahh, teruja nya saya. Siap rakam lagi.. Woww malu denn. Tapi xpela, saya hargai kedatangan dan semangat yang awak salurkan pada diri saya. Thanks !!!

Suatu ketika dulu.. Saya bawak awak datang umah saya untuk beraya di sini.. Mungkin awak xpernah merasai saat-saat beraya di Kelantan. Saya tak pasti awak suka ke tak, yang pasti saya harap kedatangan awak ke rumah saya memberi kenangan dalam sejarah hidup awak. Saya cuba menjadi yang terbaek untuk awak, agar awak tak berkecil hati dan gembira di sini.

Suatu ketika dulu..Awak selalu bagi semangat pada saya.. Bile saya down, awak up kan balik. Dulu, kita sama-sama bergantung tp saya lebih banyak bergantung pada awak.. Sebelum awak tinggalkan saya, saya selalu fikir, macam mane la keadaan saya nanti bila awak dah xde, tinggalkan saya.. Iyaa, saya amat memerlukan awak dan saya tahu betapa kuatnya peranan awak pada saya.. Dan insyaallah, saya berjanji saya akan kuat sebaik sahaja awak melangkah kaki meninggalkan bumi Terengganu ini.. Mudah mudahan.

Suatu ketika dulu... Sebaik sahaja awak awak melangkah pulang ke Perak, hati dan perasaan saya sukar untuk digambarkan dengan kata-kata. Malam itu, hanya tangisan sahaja yang menemani sampai pagi. Sampai satu tahap, mata saya bengkak, merah dan tak boleh nak buka. Hurmm kuatnya pengaruh dan pentingnya awak pada saya.. Saya tak tahu perasaan awak macam mana.. Suka atau tidak, hanya awak sahaja yang tahu kan..

Suatu ketika dulu.. Bila sahaja kita berjauhan, kita saling merindui antara satu sama laen. Bila saya ada sahaja trip ke mana-mana dan terpaksa tinggal awak, awak selalu mesej saya. Dan awak akan tunggu saya balik. Saya suke.. Dan selepas sahaja awak tinggalkan saya, kita masih berhubung. Tiap-tiap hari skype tanpa jemu kan.. Macam-macam awak request dari saya, dan saya suka melayan awak yang kemanjaan itu.. Dan sekarang??? Saya tak pasti perasaan awak macam mane. Hanya awak yang tahu ape perasaan awak kan..

Hurmm..Ok la awak, panjang jugak saya type ni.. Ingatkan nak type sikit-sikit je, tapi terlebih la plak.. Di sini, saya ingin memohon maaf dari hujung rambut sampai hujung kaki jikalau ada terdapat khilaf yang telah saya lakukan selama mana kita berkawan.. Saya hanya manusia biasa, yang banyak melakukan salah tanpa sedar. Saya juga ingin mengucapkan berbanyak terima kasih atas nasihat dan layanan selama kita tinggal satu bilik dan satu bumbung.. Awak adalah orang yang terbaek yang saya pernah jumpa selama nie. Sayang saya pada awak hingga ke jannah... Insyaallah. Segala kebaikan yang awak lakukan pada saya, saya akan ingat sampai bila-bila sebab ia sudah menjadi sebahagian dan memori dalam hidup saya.

Thanks 4 the lots of thingss.. :)
I love u forever.. :)
Miss u a lot.. :(

Catatatn ini bukan bermakna ape-ape, hanya untuk kenangan saya sahaja.

Ikhlas dari saya,
Ex-Rumate Awak.

p/s : Saya takut nak masukkan gambar, takut awak tak suka. :))

6 comments:

ツFaRhAn687ツ said...

panjang nyoh..malas aku nk baca.ahahahaha.

Ekim Naz said...

panjang nyo .... tapi nice!!!....

Neiaa said...

panjangnye post awk!,..tp sy tetap rse awk nih sumone yang suwet,..hehe,..

sy nak jemput awk join contest ini, kalau sudi..http://neiaa90.blogspot.com/2012/07/contest-my-beloved-follower.html

annur_islam said...

HAhaha entry lama baru aku bukak plak nie n bru tgk msej mung...
Luahan perasaaannn....:)

annur_islam said...

Maceh2....maaf la ekim, baru bukak blog plak lpas taip ari tuhh....nie baru nk balas komen..hihi

annur_islam said...

Macehhh awakk...ramainya orang komen panjang...tue je entry y rajin...

maaf awk, sy bru bukak n baca mesej..trok kan saya.. xsempat nk join awk punya contest..:(

Laen kali jemput la singgah lg ke sini.:)